fbpx
European Western Balkans
Politika

Fridom haus Srbiji skinuo poene zbog spuštanja cenzusa pred izbore i policijskog odgovora na proteste

Protesti ispred Narodne skupštine Srbije; Foto: Twitter / nedavimobgd

VAŠINGTON – Srbija je ove godine izgubila dva poena u izveštaju Fridom hausa “Sloboda u svetu” i to zato što je izborno zakonodavstvo promenjeno neposredno pre izbora, kao i neproporcijalne policijske sile na protestima u julu 2020.

Pre nekoliko nedelja objavljeno je da je Srbija izgubila dva poena u odnosu na prošlu godinu i sada ih ima 64 od 100, što je svrstava u delimično slobodne zemlje. Na internet stranici Fridom hausa sada se može pročitati i u kojim oblastima je došlo do promene u poenima.

“U februaru 2020, parlament je usvojio izborne amandmane koji su smanjili prag za osvajanje mandata sa 5% na 3% i usvojio kvotu za manje zastupljen pol od 40% za partijske liste. Odluka parlamenta da spusti cenzus samo nekoliko nedelja pre nego što su izbori bili originalno zakazani smatrao se pokušajem da se oslabi bojkot opozicije”, stoji u odeljku koji se odnosi na izborni proces.

Dodaje se da je ovo razlog zašto Srbija sada ima 2 od mogućih 4 boda u kategoriji “Da li su izborni zakoni i okvir fer i da li ih relevantna tela za sprovođenje izbora primenjuju nepristrasno?” Prošle godine, ocena Srbije je bila 3 od 4.

Podsećamo, Narodna skupština smanjila je cenzus sa 5% na 3% 8. februara prošle godine, u trenutku kada su izbori bili zakazani za 26. april. Izborni cenzus od 5% je prethodno važio za sve izborne cikluse od 1992. godine.

Kako je naš portal pisao u to vreme, ovaj potez prekršio je Kodeks dobre prakse u izborima Venecijanske komisije, u kojem se izričito navodi da ne treba praviti nikakve krupne promene u izbornim pravilima u godini u kojoj se izbori održavaju.

Kasnije u toku godine, članovi vladajuće Srpske napredne stranke predstavljali su smanjenje cenzusa kao ustupak opoziciji u okviru međustranačkog dijaloga, iako ovo nije bila tema tog dijaloga, niti je iko promenu cenzusa zahtevao. U pitanju je promena izbornog sistema, a ne poboljšanje izbornih uslova, koje zahtevaju opozicione stranke.

Drugi poen Srbija je izgubila u oblasti “Sloboda udruživanja i organizovanja”, u kategoriji “Da li postoji sloboda okupljanja?”, a u obrazloženju se navodi da su “protesti u julu dočekani preteranom silom policije, koja je napadala demonstrante, posmatrače i novinare”.

Srbija više nema najvišu ocenu u ovoj kategoriji (4/4) već joj je trenutni skor 3/4.

Povezani članci

Omerović: Uskoro tri nova zakona u vezi sa poglavljem 23

EWB

Ministar spoljnih poslova Slovačke Lajčak biće izaslanik EU za Zapadni Balkan?

EWB

Mogerini: Zapadni Balkan strateški region za Evropu

EWB