fbpx
European Western Balkans
Politika

Fridom haus stoji iza svojih nalaza o Srbiji

Mediji; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Izveštaj “Zemlje u tranziciji 2020” u delu koji se odnosi na Srbiju prošao je kroz rigorozan proces izrade i Fridom haus stoji iza svih tih nalaza, rekao je za Danas Majkl Abramovic, predsednik Fridom hausa.

Abramovic je istakao da se u njihovom izveštaju ocenjuje nivo demokratije u 29 država Evrope i Evroazije od 1995. godine, kao i da Fridom haus koristi istu metodologiju i višeslojni postupak izrade izveštaja od 2005. godine.

“Svake godine, Fridom haus sarađuje sa lokalnim analitičarima, koji pripremaju izveštaje o zemlji i predlažu ocene za svaku od njih. Potom se ovaj nacrt deli na tri do pet anonimnih recenzenata po tim zemljama, koji zatim daju povratne informacije i ocenjuju predloge rezultata koje su dostavili lokalni autori ili autor. Konačno, o nalazima i rezultatima za svih 20 zemalja diskutuje stručni savetodavni odbor “Zemalja u tranziciji”, da bi izveštaj potom proverio i uredio Fridom haus pre njegovog objavljivanja”, objašnjava Abramovic.

Podsećamo, Vlada Srbije je Fridom hausu poslala odgovor na 18 strana u kome se tvrdi da navodi izveštaja nisu tačni, odnosno da Srbija ne spada u grupu od nekoliko zemalja u Evropi koje “prednjače po urušavanju demokratije” u Evropi. Naime, Srbija je svrstana u kategoriju “hibridnih režima” i po prvi put nakon 2003. godine nije klasifikovana kao demokratija.

Povezani članci

Fabrici: Članice EU odlučuju o poglavljima

EWB

Skrozza: EU samo da ne odmaže u borbi za slobodu medija

EWB

Fon der Lajen: Evropska komisija podržava Makronovu ideju o Evropskoj političkoj zajednici

EWB