fbpx
European Western Balkans
Politika

FRONTEKS u Beogradu – signal EU za dodatno jačanje saradnje

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Upućivanjem oficira za vezu FRONTEKS-a u Beograd, koji će imati mandat za sve države Zapadnog Balkana, jasan signal Evropske unije da postoji spremnost za dodatno jačanje već postojeće saradnje, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, saopštio je MUP.

Izvršni direktor FRONTEKS-a (Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu), Fabris Leđeri naglasio je važnost saradnje sa Republikom Srbijom i posebno pohvalio učešće u regionalnom sistemu ranog upozoravanja, kao i dostavljanje svih informacija posredstvom mreže za analizu rizika.

Stefanović i Leđeri konstatovali su visok stepen saradnje saradnje Ministarstva i Agencije, posebno u domenu analize rizika od migracionih kretanja.

Na sastanku je ukazano da se radni aranžman sprovodi bez većih problema i da Ministarstvo unutrašnjih poslova učestvuje u akcijama kojima koordinira FRONTEKS, kao i da se u kontinuitetu sprovode sve aktivnosti predviđene regionalnim i IPA projektima gde ta Agencija učestvuje kao implementacioni partner.

Govoreći o pristupnom procesu Srbije u EU i ispunjenju aktivnosti iz Poglavlja 24, Stefanović i Leđeri složili su se da je MUP na dobrom putu u ispunjavanju obaveza predviđenih evropskom agendom, ali i da je neophodno još dosta napora uložiti u narednom periodu što će zahtevati blisku saradnju MUP-a i Agencije za graničnu i obalsku stražu Evropske unije.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova sa ovom specijalizovanom agencijom Evropske unije nakon usvajanja nove Uredbe Evropskog parlamenta i Saveta kojom je proširena nadležnost Agencije, kao i o unapređenju razmene informacija i projektnih aktivnosti.

Povezani članci

Fajon: Zastrašivanje novinara ne sme da postoji u kandidatu za članstvo u EU

EWB

Srbija će se usaglasiti sa Deklaracijom EU u kojoj se osuđuje urušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine

EWB

Odgovor iz EK na pismo evroparlamentaraca o stanju u Srbiji do kraja maja

EWB