fbpx
European Western Balkans
Region

FT: Oživeti proširenje, ali bez prečica za Zapadni Balkan

Zgrada evropskog parlamenta u Strazburu; Foto: Evropska unija

LONDON – “Fajnenšel tajms” u tekstu objavljenom uoči predstavljanja Strategije za Zapadni Balkan koji Evropska komisija treba da iznese 6. februara, navodi da će “EU zadržati perspektivu za ulazak zemalja regiona u Uniju do 2025” i prenosi izjavu neimenovanog diplomate koji naglašava da “neće biti prečica” i da je ciljani datum “podložan promenama”.

FT u tekstu pod naslovom “EU izlaže mapu članstva za šest država Zapadnog Balkana”, gde ubraja i vlasti u Prištini, navodi da Brisel pokušava da “udahne novi život u proširenje bloka, ojača kontrole migracija i suprotstavi se ruskom uticaju u nestabilnom regionu”.

“Dokument Evropske komisije koji bi trebalo da bude objavljen u utorak postavlja cilj za nešto što bi trebalo da bude najveće pojedinačno proširenje za poslednje dve decenije, mogle bi da loše prođe kod nekih aktuelnih članica EU koje su sumnjičave po pitanju daljeg proširenja. Ali, evropske diplomate kažu da ambiciozni rok, iako je više motivacioni nego realističan, ključan je za učvršćivanje zagrljaja Brisela i nacija koje su se pojavile nakon urušavanja Jugoslavije, uz susednu Albaniju”, piše u članku.

Navodi se da je “perspektiva članstva, koliko god bila daleka, već dugo vremena podsticaj za reforme i pomirenje u regionu nakon balkanskih ratova iz 90-ih godina prošlog veka”.

FT ocenjuje da su “ipak ”zamor od proširenja” nakon finansijske krize iz 2008. i dužničkih problema evrozone, kao i glas Ujedinjenog Kraljevstva, koje je ranije zagovaralo proširenje, za izlazak iz EU, bacili sumnju na tu perspektivu”.

“Na neki način oni (šestorka, primećuje FT) nisu autsajderi, oni su već unutra i potrebni su nam. Zbog toga nam je potrebno da unesemo novu energiju u proces proširenja, bez obezbeđivanja prečica”, rekao je neimenovani diplomata koji se zalaže za proširenje Unije.

List navodi da je ovaj diplomata “naglasio da je 2025. indikativan cilj koji je podložan promenama”.

Povezani članci

Evropska uredba o granici svađa Sloveniju i Hrvatsku

EWB

Dol: EPP podržava viznu liberalizaciju Kosova

EWB

Mogerini pred dolazak: Zapadni Balkan je deo budućnosti EU

EWB