fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Gabrijel: EU da se angažuje više na Zapadnom Balkanu

Zigmar Gabrijel; Foto: Evropska unija

BERLIN – Evropska unija trebalo bi mnogo više da radi na svojoj vidljivosti u regionu Zapadnog Balkana, smatra ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel.

On je na Osmoj konferenciji ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope Aspen Instituta o ekonomskom i političkom razvoju regiona održanoj u Berlinu u utorak rekao da Brisel treba više i da se angažuje i investira u tom regionu.

To je naročito važno sada kada su tenzije u porastu, a političke i etničke podele sve vidljivije, prenosi European Western Balkans.

Prema njegovoj oceni, problematična situacija izazvana je domaćim problemima kao i utiskom da je EU napustila region.

Politički direktor ministarstva spoljnih poslova Nemačke Andreas Mihaelis rekao je da su potrebni konkretni zajednički projekti kao i da treba značajno povećati broj projekata.

Finansijski resursi ne bi trebalo da budu problem, jer će posledice nemenjanja trenutnog stanja sigurno mnogo više koštati Nemačku i EU, smatra on.

Ta promena, kako je dodao, ne treba da bude emocionalna, već mora da bude usmerena na povećanje kredibiliteta integracionog procesa.

Zoran Vujić, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije rekao je da iako zemlje Zapadnog Balkana treba da sarađuju i podržavaju međusobni razvoj na putu ka EU, one treba da se pridruže EU kad ispune potrebne uslove nezavisno od ostalih u regionu.

U protivnom, bićemo u opasnosti da se suočimo sa ozbiljnim problemom internog zamora i razočaranja u EU, konstatovao je Vujić.

Na skupu panel diskusije ministara spoljnih poslova JIE o evroatlantskim integracijama u doba krize učestvovali su i šefovi diplomatija Češke Lubomir Zaoralek, Albanije Ditmir Bušati, BiH Igor Crnadak, Crne Gore Srđan Darmanović i diplomatski predstavnici Kosova i Hrvatske.

Na panelu o ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana zaključeno je da je u proteklih deset godina u regionu postignut suštinski napredak a da je najveći problem vladavina prava.

Učesnici ove diskusije bili su između ostalih programski direktor za ekonomske reforme OECD Antia Rihter, Bojan Predojević, generalni direktor Profine d.o.o i član Borda Nemačko-srpske privredne komore, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Ocenjeno je u regionu postoji stabilan ekonomski rast, poboljšanje konkurentnosti regionalnih privreda kao i pravnih i političkih uslova što privlači veći broj investitora.

Takođe, je poručeno da je najveći izazov u budućem ekonomskom razvoju regiona vladavina prava te da zemlje treba da rade više na obezbeđivanju stabilnog pravnog i političkog okruženja koje će privući nove investitore.

Povezani članci

Evroparlamentarci nastavljaju konsultacije sledeće nedelje, moguć dolazak u julu

EWB

Naoružavanje i vojna neutralnost: Kuda ide odbrambena politika Srbije?

Jovana Georgievski

Ministarkama Lirman i Bun dodeljena godišnja nagrada portala EWB

EWB