fbpx
European Western Balkans
Evropa

Gabrijel: Ishod izbora znak da Britanci ne žele oštar razlaz

Zigmar Gabrijel; Foto: AP/Darko Vojinović

VOLFENBITEL – Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izrazio je danas nadu da će Britanija uskoro formirati vladu koja će ozbiljno pregovarati o Bregzitu, i da će ishod vanrednih parlamentarnih izbora u Britaniji biti viđen kao poruka da Britanci ne žele “oštar razlaz” sa EU.

On je to izjavio nakon što je britanska premijerka Tereza Mej izgubila većinu na juče održanim izborima.

“Mogu samo da se nadam da će brzo biti formirana vlada s kojom možemo ozbiljno da pregovaramo i, ako je moguće, da zadržimo Britaniju što bliže EU”, rekao je Gabrijel, nakon što se sastao s katarskim kolegom u nemačkom gradu Volfenbitel, prenosi Rojters.

Šef nemačke diplomatije je ocenio da izborni rezultat predstavlja udarac za Mej, koja se zalagala za čvrst Bregzit, te da pokazuje da se Britanci “neće sa tim poigravati”.

“Mislim da je poruka izbora jasna: pošteno pregovarajte sa EU i još jednom razmislite da li je za Britaniju zaista dobro da na taj način napusti Uniju”, zaključio je Gabrijel.

Mej je raspisala izbore u nadi da će dobiti mandat za nastavak svoje strategije o Bregzitu, jasno stavivši do znanja da joj je prioritet u pregovorima kontrola imigracije, što je izazvalo zabrinutost da će Britanija na kraju imati “oštar razlaz” koji bi podrazumevao visoke tarife za britanski izvoz u EU, navodi AP.

Povezani članci

Ton iznet u pismu Mej EU pozdravljen

EWB

EU podržala odlaganje Bregzita, Mejeva prihvatila ponuđene scenarije

EWB

Makron i Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj

EWB