fbpx
European Western Balkans
Politika

Gabrijel: Miroljubivi odnosi Beograda i Prištine preduslov za članstvo

Zigmar Gabrijel; Foto: AP/Darko Vojinović

PRIŠTINA – Nemački vicekancelar i šef diplomatije Zigmar Gabrijel, koji boravi u poseti Prištini, ponovo je danas pozvao Beograd i Prištinu da normalizuju odnose i nastave dijalog.

Gabrijel, koji se obratio nakon sastanka sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, rekao je da su miroljubivi odnosi između Beograda i Prištine preduslov za članstvo obe strane u EU, preneo je Rojters.

On smatra da bi EU mogla da uradi “značajno više” kako bi podržala zemlje Zapadnog Balkana dok se kreću ka pridruživanju tom bloku.

Kako je pojasnio, EU bi morala da uradi više da podrži “infrastrukturne projekte” na Zapadnom Balkanu, preneo je Rojters.

Gabrijel poručio da kosovska vojska može biti formirana samo u skladu sa propisima i u dogovoru sa srpskom stranom, ne isključujući mogućnost od izbijanja novih sukoba na Balkanu.

“Zemlje Balkana treba da doprinesu svojim društvima”, rekao je Gabrijel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Mustafa je rekao da je Kosovo treba da ima svoju vojsku koja će, kako je kazao, biti formirana u skladu sa propisima i dogovorom sa predstavnicima Srba u kosovskom parlamentu.

“Kosovo ima pravo na suverenu vojsku kao bilo koja druga zemlja”, rekao je Mustafa, preneo je albanski portal Albeu.

Povezani članci

Joksimović: Reforme su najbitnije u evrointegracijama

EWB

Blumberg: Unutrašnji dijalog utvrđuje pregovaračku poziciju

EWB

Lunaček: Iskoristiti pozitivnu energiju Zapadnog Balkana

EWB