fbpx
European Western Balkans
Politika

Gabrijel: Neophodno jačati vladavinu prava

Zigmar Gabrijel; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Ne može Srbija sama da stabilizuje region, ali bez Srbije nema stabilnosti u regionu i Srbija je za budućnost Zapadnog Balkana i Evrope od izuzetnog značaja, poručio je danas vicekancelar i ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel.

“Poslednjih godina, od kako je Aleksandar Vučić predsednik, ali i ranije kad je bio premijer, gledamo na Srbiju veoma pažljivo i radujemo se uspešnom razvoju Srbije”, rekao je Gabrijel.

On je istakao da Srbija nije “sama u regionu,” i da ne može Srbija samo da stabilizuje regiona”, ali da je sigurno da bez Srbije nema stabilnosti u regionu.

“Ta zemlja je za budućnost Zapadnog Balkana i, rekao bih, Evrope, od izuzetnog značaja”, podvukao je Gabrijel.

Kako je rekao, želja Evrope je da se u godinama koje dolaze više povežemo, jer se svet dramatično menja, i veća povezanost je potrebna kako bi se čuo zajednički glas.

On je rekao da za članstvo u EU moraju da se ispune standardi Unije, što se posebno odnosi na oblast vladavine prava, nezavisnog pravosuđa, slobode štampe i govora, kao i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“To su teme za celu Evropu i svako ko želi mora da sarađuje s nama da obezbedimo sve te standare. Tu ne dajemo kredit, moraćemo više da radimo na tome. Nemačka želi da podrži Srbiju na tom putu”, rekao je Gabrijel.

Lično, dodao je, smatra da ne sme da se čeka do 2025. godine, a za neke zemlje i kasnije, da se nešto učini, već sada moramo nešto da učinimo i pokažemo da se isplati krenuti ka Evropi.

Mora se, kaže, investirati u infrastrukturu, obrazovanje, naučno-istraživačku oblast, jer samo da ako ljudi vide u svakodnevnom životu taj put ka Evropi, “daće nam vremena da ispunimo uslove”.

Kako je rekao, na Balkanu, u svim njegovim delovima ima konflikata, ali je EU primer da se iz najtežih konflikata i ratova, pa čak i genocida, može da se postane čak i prijatelj i “daćemo sve od sebe da to uspe”.

“Ova zemlja i susedne zemlje se mogu razviti u blagostanju i treba da postanu članice EU”, rekao je Gabrijel.

Povezani članci

Joksimović: Očekujem relativno pozitivan izveštaj

EWB

Fajon sa opozicijom o dijalogu, za sada nema promene formata

EWB

Ditman: Ostaje podrška Srbiji

EWB