fbpx
European Western Balkans
Politika

Gabrijel: Plan puta Srbije u EU spreman

BEOGRAD – Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel koji je doputovao u posetu Beogradu kaže da će Aleksandru Vučiću čestitati pobedu na predsedničkim izborima i pozdravlja činjenicu da je premijer odmah nakon izbora potvrdio ulazak u EU kao strateški cilj Srbije.

Gabrijel ističe da Nemačka podržava evropski put Srbije i da je plan tog putovanja spreman.

“Srbija je u posednje vreme pokrenula impresivne i hrabre reforme. Sada je na Srbiji da istrajno korača na tom putu” rekao je on za današnji Blic, podsećajući da je već otvoreno osam pregovaračkih poglavlja sa EU od kojih su dva priremeno zatvorena.

“Međutim napredak na putu EU se ne meri toliko po broju otvorenih poglavlja koliko po napredovanju u ključnim oblastima” rekao je on, uz ocenu da je vladavina prava, odnosno poglavlja 23 i 24 “jezgro u procesu transformacije” a da pri tome i sloboda medija i izražavanja imaju naročit značaj.

Nemačka, kako je dodao, takođe podržava dijalog Beograda i Prištine a za EU je važno da oba procesa, pregovori o pristupanju i normalizacija odnosa teku paralelno.

Učinjen je napredak u nekoliko oblasti ali mnogo toga još predstoji, “posebno osnivanje Zajednice srpskih opština. Iz tog razloga treba uskoro nastaviti sa dijalogom,” istakao je on.

Prema njegovim rečima, rezultat koji je Vučić postigao na predsedničkim izborima donosi i veću odgovornost.

“Iz tog razloga je važno da opozicija, civilno društvo, kritička stampa i nezavisne institucije mogu da igraju značajnu ulogu koja im pripada. Mirne demonstracije su izraz demokratskog procesa u kojem svako može da iskaže svoje mišljenje,” dodao je on.

Osvrćući se na izbegličku krizu visoki nemački diplomata kaže da je njeno prevazilaženje ogroman zadatak za celu Evropu.

“Mi spadamo u one zemlje koje su prihvatile najveći broj izbeglica. Međutim znamo i za posebno opterećenje za Srbiju sa kojim se ona ponela u evropskom duhu. Stoga nam je svima bilo jasno da je Srbiji porebna pomoć,” rekao je on i podsetio da je bilateralna pomoć u 2016. godine iznosila 4,6 miliona dolara.

“Nećemo Srbiju ostaviti na cedilu ni u 2017.godini” istakao je Gabrijel.

Komentarišući situaciju u regionu on je ocenio da su regionalno pomirenje i dobrosusedski odnosi izuzetno važni.

“Znamo da se to ne može postići preko noći i da su rane prošlosti još prisutne. Dobro je što je Srbija u mnogim oblastima imala konstruktivnu ulogu prilikom stabilizacije odnosa u regionu,” istakao je nemački ministar.

On je dodao da je u poslednje vreme ponovo došlo do tenzija između Beograda i Prištine koje “ne doprinose stabilnosti regiona” izrazivši nadu da to i situacija u Makedoniji neće pokraviti pozitivne tendencije koje su poslednjih meseci bile prisutne na Zapadnom Balkanu.

Povezani članci

Stano: Vučićeva administracija dozvoljava rusku propagandu na tlu Srbije

EWB

Žiofre: Nema prečica za članstvo u Evropskoj uniji

EWB

Čap: Članstvo Srbije bilo bi korisno i za EU

EWB