fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Gardijan: Vučić i Orban “politički kameleoni” opasni po demokratiju

Orban and Vučić; Photo: Tanjug

LONDON – Mađarskog premijera Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne interesuju liberalna demokratija ili sloboda medija, a Evropska unija treba da odbrani svoje principe i prestane da previđa saradnju dva lidera, navodi se u kolumni britanskog Gardijana.

Kolumnistkinja Natali Nugajred uporedila je Orbana i “njegovog bliskog prijatelja Vučića”, naglašavajući da u svojim državama “obojica podilaze nacionalističkim sentimentima”, dok istovremeno nastoje da “održe funkcionalne veze sa važnim akterima unutar EU”.

“Orban i Vučić su savršeni (politički) kameleoni, (…) a njihova najveća snaga je u prepoznavanju promena stavova javnog mnjenja i njihovom prilagođavanju novonastalim okolnostima”, naglašava se u tekstu.

Autorka podseća da su njihove transformacije imale različite pravce, da je Orban od simbola demokratske tranzicije u svojoj države postao “najglasovitiji predstavnik nacionalističko-populističke politike”, dok je Vučić od “poklonika ratne politike devedesetih” postao “naizgled razumni proevropljanin”. Koren obe promene nalazi se u potrebi za političkim preživljavanjem i obezbeđivanjem moći, dodaje se u kolmni.

Važnost ova dva političara autorka prepoznaje u privlačnosti sadašnje Mađarske političke klime za druge evropske desničare, i u važnosti Srbije za stabilnost Balkana, “strateškog mekog trbuha Evrope”.

EU kao jedini mehanizam za sprečavanje nacionalizma i demagogije u ovom delu kontinenta ima svoju meku moć, “sistem pritiska i podsticaja”, koju mora da upotrebi što pre, kako bi sprečila nazadovanje demokratije, ili “reviziju grancia kao novu potencijalnu krizu”, zaključuje autorka.

Viktor Orban i Aleksandar Vučić su se prošlog meseca sastali u Subotici, dve nedelje pre parlamentarnih izbora u Mađarskoj.

Povezani članci

Ambiciozna mapa puta za Srbiju

EWB

Pismo opozicije EP: Započeti konsultacije o međustranačkom dijalogu što pre

EWB

Podgorica: Predstavljen izveštaj “Demokratija u razvoju” o stanju demokratije u regionu

EWB