fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

General-major Franko Federići je 25. komandant KFOR-a

PRIŠTINA – General-major Franko Federići je novi komandant KFOR-a, a na tu poziciju nasledio je generala-majora Mikelea Risija na kraju njegovog jednogodišnjeg operativnog mandata, stoji u saopštenju Službe za odnosu sa javnošću KFOR-a.

General Risi je pozdravio svog naslednika i zahvalio svim svojim vojnicima i svim partnerima Kfora koji su doprineli dostignućima misije.

„Dok razmišljam o poslednjih 12 meseci, sa jasnoćom se sećam svojih reči 19. novembra 2019. godine, kada sam prihvatio čast, privilegiju i odgovornost kao 24. komandant Kosovskih snaga pod vođstvom NATO-a. Odabrao sam našu krilaticu „Trajna stabilnost“, da pokažem da je naša trajna i izdržljiva misija bila da budemo otporni na bilo koji udar na stabilnost i bezbednost Kosova“, rekao je Risi.

Risi je dodao da od izbijanje COVID-19 pandemije, KFOR je svojim jedinicama redovno doprinosio sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu, dok je usvajao sve preventivne mere koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), kako bi zaštitio svoje vojnike i zajednice kojima oni služe.

KFOR je doprineo lokalnom odgovoru na COVID-19 donacijom opreme za ličnu zaštitu zdravstvenim ustanovama na Kosovu i olakšavanjem isporuke pomoći od strane zemalja NATO-a i partnera. Pomoć je pružena na nepristrasan način svim zajednicama na Kosovu, takođe i kroz brojne projekte u oblasti obrazovanja, navodi se u saopštenju.

Tokom mandata generala Risija, KFOR je ojačao saradnju sa kosovskim institucijama, međunarodnom zajednicom i svim bezbednosnim organizacijama da bi ispunio mandat utvrđen Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. U isto vreme NATO misija je doprinela jačanju međuetničkog suživota i razvoju bezbednosnog okvira za dijalog, stoji u saopštenju KFOR-a.

S tim u vezi, general Risi je istakao svoju podržavajuću bezbednosnu ulogu u aranžmanu koji je omogućio ambasador Italije na Kosovu Nikola Orlando, a čiji je cilj unapređivanje odnosa među zajednicama kroz zaštitu verskog kulturnog nasleđa i jačanje ekonomskog razvoja u opštini Dečane i regiona.

Admiral Robert P. Burk, komandant NATO komande združenih snaga u Napulju, zahvalio se general-majoru Risiju na važnim rezultatima postignutim tokom njegovog mandata i poželeo dobrodošlicu generalu Federćiju.

“Danas je Kosovo sigurnije i stabilnije nego kada je započela naša misija. Želim da zahvalim svakom od vas na izuzetnom dostignću. Ovo je timski rad i naporan rad koji se isplati”, rekao admiral Burk u svome obraćanju i dodao da želi sve najbolje novom komandantu u budućem radu.

General-major Federći je izjavio da se ponosi što će služiti kao 25. komandant KFOR-a:

„Veoma cenim timski rad i jedinstvo i naglasću da je zajednička vizija i jedinstvo napora od presudnog značaja za uspeh naše misije, ne samo u okviru KFOR-a, već i kod drugih međunarodnih organizacija i Institucija na Kosovu. Ovo je pokretačka snaga koja stoji iza motoa Kosovskih Snaga 25: ‘Napredujemo kao jedan’. Sa zajedničkom vizijom obezbedićemo sinergijski napor za KFOR i institucije na Kosovu“, rekao je Federići.

Povezani članci

Stoltenberg, Vučić: Stabilnost na Zapadnom Balkanu zahteva jaču ekonomsku saradnju

Mateja Agatonović

Stoltenberg: Neutralnost nije prepreka za jačanje saradnje

EWB

Han, Vučić i Tači u subotu na panelu Minhenske bezbednosne konferencije

EWB