fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

General-major Kajari iz Mađarske od novembra preuzima komandu nad KFOR-om

Dodela medalja vojnicima iz Mađarske u Novom Selu; Foto: KFOR

BUDIMPEŠTA – Genral-major Ferenc Kajari od novembra će preuzeti jednogodišnju komandu nad KFOR-om na Kosovu od italijana Franka Federičija. Biće to prvi put da je na čelu KFOR-a oficir iz Mađarske.

Od 2000. do danas komandanti KFOR-a bili su iz Italije, iz Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Norveške i Španije.

Kako preosi MTI, Kajari je ocenio da je imenovanje “ozbiljno priznanje spremnosti oružanih snaga Mađarske”.

KFOR je najveća operacija NATO-a 2021. godine i sastoji se od preko 3.500 vojnika iz 27 zemalja, a Mađarska će dati treću najveću jedinicu, podsetio je Kajari u sredu, obraćajući se medijima iz Centra za trening mađarske vojske u Solnoku.

Trenutno u sastavu KFOR-a ima 397 vojnika iz Mađarske. Veći broj vojnika imaju SAD (660) i Italija (628).

Mađarski oficiri će, između ostalih, biti i na poziciji političkog savetnika komandata i šefa pravnog savetodavnog tima KFOR-a, rekao je Kajari.

On je podsetio da KFOR obezbeđuje mir i bezbednost na Kosovu od 1999. Situacija na Zapadnom Balkanu je “stabilna, ali krhka”, ocenio je Kajari, dodajući da KFOR radi sa kosovskim snagama za sprovođenje zakona i EULEKS-om Evropske unije na sprečavanju nemira.

Kajari je 1996. učestvovao u IFOR misiji u Bosni i Hercegivini, a potom i u misiji Afričke unije u Sudanu i u Avganistanu.

Ranije ove godine, načelnik generalštaba Vojske Mađarske general Ferenc Korom ocenio je za Balkansku bezbednosnu mrežu da je odluka o dodeli pozicije komandata ovoj zemlji priznanje za dosadašnje rezultate.

Naša namera zvanično je prihvaćena i odobrena od strane NATO zvaničnika… Vrlo smo ponosni što će predstavnik oružanih snaga Mađarske biti u mogućnosti da bude zadužen za ovu važnu oblast. Konačnu odluku vrha NATO i podršku naših partnera iz regiona tokom tog procesa smatramo očiglednim priznanjem za sve ono što smo učinili do sada”, rekao je Korom.

On je naveo da je za Mađarsku KFOR veoma bitan, jer ta mislija iz godine u godinu postaje sve značajnija i smatra da bi to uskoro trebalo postati najznačajnija NATO misija.

S obzirom da je to NATO misija, mi smatramo učešće Mađarske kao ispunjenje obaveze koja proističe iz našeg obaveza prema Alijansi i koja značajno doprinosi stabilizaciji regiona”, rekao je Korom.

Za Mađarsku je Zapadni Balkan od najveće važnosti, zbog čega je Mađarska i odvojila velike resurse za misiju KFOR na Kosovu i EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini, rekao je on.

Ranije ove nedelje je preko 200 vojnika iz Mađarske raspoređenih u okviru Taktičko-rezervnog bataljona KFOR-a odlikovano medaljama NATO-a za njihov doprinos ovoj misiji, koja se završava septembra ove godine.

U okviru misije NATO-KFOR, Taktičko-rezervni bataljon doprinosi garantovanju bezbednog i zaštićenog okruženja i slobode kretanja svim zajednicama koje žive na Kosovu, prema mandatu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Povezani članci

Kentera: Srbija suviše bitna na Balkanu da bi bila neutralna

EWB

Stoltneberg: Protokol o pristupanju Makedonije NATO-u 6. februara

EWB

Stoltenberg: Razgraničenje nije u nadležnosti NATO-a

EWB