fbpx
European Western Balkans
Društvo

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu posetila Beograd

Majlinda Bregu i Ana Brnabić; Foto: Regionalni savet za saradnju

BEOGRAD – Nova generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu posetila je u ponedeljak prestonicu Srbije u okviru redovnog obilaska Zapadnog Balkana. Tom prilikom srela se, između ostalog, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom za spoljne poslove Ivicom Dačićem.

Sekretarka Bregu se takođe srela sa zamenicom šefa delegacije Evropskog pokreta u Srbiji Mateja Norčič Štancar.

Fokus sastanak bili su novi regionalni sporazum o romingu za Zapadni Balkan, koji će biti finalizovan ove godine, što će dovesti do potpunog ukidanja roming troškova 2021, kao i sporazum o međusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija u regionu za doktore medicine, zubare, arhitekte i civilne inžinjere.

Premijerka Brnabić je istakla da je saradnja sa Savetom veoma važna za Srbiju, jer doprinosi daljem razvoju odnosa u regionu što je od ključnog značaja za brži napredak na evropskom putu Srbije, ali i drugih učesnica Saveta, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka je dodala da Srbija ostaje konstruktivan partner Saveta kako bi došlo do realizacije dogovorenih projekata, naročito u oblasti informacionih tehnologija.

Sagovornice su naglasile značaj Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor i razmenile mišljenja o potencijalnim projektima koji će dodatno podstaći regionalno povezivanje.

“Samo zajednički rad može da dovede do konkretnih, opipljivih rezultata koji će biti prepoznati od strane naših građana i Evropske unije. Zajednički interes napredovanja je najefektivniji pristup evropskim integracijama. Regionalni savet za saradnju posvećen je sprovođenju projekata koji će voditi do prosperiteta i napredka na agendi evropskih integracija svojih članica, rekla je Bregu.

Povezani članci

Onlajn debata: Javno čitanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji

EWB

Reljić: Zapadni Balkan sve dalje od Evropske unije

EWB

EU uspešno uložila 4 miliona evra za unapređenje efikasnosti pravosuđa

EWB