fbpx
European Western Balkans
Politika

Georgiev: Vučić zna da je izveštaj Fridom hausa tačan

Slobodan Georgiev; Foto: Medija centar

BEOGRAD – “Aleksandar Vučić vrlo dobro zna da je u izveštaju Fridom hausa tačno sve u vezi sa stanjem u Srbiji. Takođe, on vrlo dobro zna šta zapravo znači i koliku težinu ima ova međunarodna organizacija”, izjavio je za Danas urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN), Slobodan Georgiev, povodom izjave predsednika Srbije da je izveštaj Fridom hausa “neozbiljan i pun netačnosti”, te da ga je pisao “novinar BIRN-a”, aludirajući na saradnika BIRN-a Miloša Damnjanovića, autora izveštaja Fridom hausa za Srbiju u 2019. godini.

Inače, tabloid Informer objavio je tekst “Otkrivamo ko zapravo stoji iza napada na državu”, predstavljajući Damnjanovića samo kao novinara BIRN-a. Predsednik Srbije izjavio je da mu je „najsmešnije bilo što su se za to štivo uhvatili oni koji su uvek govorili protiv američkog milijardera Džordža Soroša”, dodajući da je on „jedan od najvećih finansijera“ organizacije Fridom haus.

Vučić je dodao da u izveštaju ima i stvari koje su istinite i na kojima “moramo da radimo i da ih popravljamo”.

Georgiev za Danas naglašava da Vučić „vrlo dobro zna da ima puno stvari koje treba da se poprave u Srbiji, i dobro zna da će na svakom sastanku koji bude imao bilo gde u svetu morati da odgovara na pitanja o izveštaju Fridom hausa, a tu mu Informer neće moći da pomogne“.

Georgiev ističe da pitanje za Vučića glasi: “Druže, protiv koga se ti boriš? Zašto ti misliš da bi Fridom haus protiv tebe nešto loše pisao ako to nije tako?”

Najnovij izveštaj Fridom hausa za 2019. godinu izazvao je veliku pažnju zato što Srbija po prvi put od 2003. godine nije svrstana u „delimično konsolidovane demokratije“, već u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa kaže za Danas da je način na koji je Vučić reagovao na izveštaj Fridom hausa „još jedan dokaz da se radi o režimu koji ne prihvata kritiku i kome nijedan izvor nije relevantan“.

“Nije mu relevantno ni domaće civilno društvo kada mu kaže da je nešto problem, ni Fridom haus, ozbiljna međunarodna organizacija koja ima kredibilitet na svetskom nivou. Vučićeva paušalna opaska o tome da su ti izveštaji neozbiljni govori o tome koju on vrstu odnosa ima prema vlasti koju je osvojio u Srbiji i načinima na koji ta vlast sme i može da se kritikuje od bilo koga”, ukazuje Stojanović.

Damnjanović: Imamo zarobljenu državu

Autor izveštaja Fridom hausa za Srbiju, Miloš Damnjanović izjavio je za Glas Amerike da „mi imamo zarobljenu državu, imamo jednu vrlo jaku vladajuću partiju koja je stvorila vrlo jaku i organizovanu mašineriju na svim nivoima vlasti“.

„Uspela je da razori opoziciju, da je atomizuje i da nema više neku organizovanu, smislenu opoziciju. To ide dotle da opoziciji fale ljudi koji će učestvovati na lokalnim izborima sa njihove strane. To je jedan vrlo organizovan partijski aparat, koji kontroliše celu državu, od vrha do najniže pozicije. To jeste jedna zarobljena država i to se polako širi i na ekonomiju i u sve pore državne administracije“, rekao je Damnjanović.

Povezani članci

Reakcije na sliku EP o Srbiji: Veliko nerazumevanje političkih elita u EU

EWB

Mogerini očekuje značajan napredak u dijalogu tokom 2018.

EWB

EU: Status Centra da bude u duhu evropskih obaveza Srbije

EWB