fbpx
European Western Balkans
Region

Gerdžaliju: Ne čekajmo da Evropa radi naš domaći zadatak

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

TRST – Samit Zapadnog Balkana u Trstu je događaj godine, a region ne sme da čeka da EU radi naše domaće zadatke već sami moramo pojačati dijalog i partnerstvo među “šestorkom”, kaže za Tanjug predsednik Privredne komore Kosova Safet Gerdžaliju.

Da bi ceo ovaj koncept, objašnjava on, imao pravi uspeh, moraju da se eliminišu interne barijere u regionu, pogotovo, naglašava, kada je u pitanju kretanje roba i usluga i ljudi.

“Mi ne moramo čekati da Evropa radi naše domaće zadatke. Moramo biti sami aktivni, pojačati dijalog, partnerstvo, moramo sami da budemo inicijatori koji će eliminisati barijere”, ističe Gerdžaliju.

Ako se analizira EU, “nemojte misliti da ima tu puno ljubavi između njih, ima daleko više interesa za bolju budućnost”, kaže on i naglašava:

“I taj model moramo iskoristiti mi na Balkanu. A da bi ceo ovaj koncept imao pravi uspeh moraju da se eliminišu interne barijere, pogotovo kada je u pitanju kretanje roba i usluga i ljudi. Samo ravnopravni možemo biti deo Evrope i deo budućnosti koju želimo svi mi”.

On je kazao da na Berlinski proces ne treba gledati samo sa ekonomske dimenzije, već da proces ima, kako kaže, veću i širu dimenziju.

“Kolika je od političkog značaja, tolika je i što se tiče procesa integracija”, kazao je Gerdžaliju.

Osim toga ocenio je on, Samit u Trstu treba da se koristi za jačanje mostova saradnje između država u regiji, pogotovo biznismena.

“U Evropi preovladava neki novi duh za viziju Evrope. Sama činjenica da su iz Nemačke pokazali sasvim neku drugu ozbiljnost kada je u pitanju regija Balkana govori koliko je to značajano”, zaključuje predsednik PK Kosova.

Povezani članci

Evropska uredba o granici svađa Sloveniju i Hrvatsku

EWB

Grčki parlament ratifikovao Prespanski sporazum sa Makedonijom

EWB

Vučić: Mir nije zauvek dat, na njemu se radi svaki dan

EWB