fbpx
European Western Balkans
Evropa

Gizi: Levica može u savez sa socijaldemokratama samo ako promene program

Gregor Gizi; Foto: Wikimedia Commons

BRISEL – “Biti za Evropu znači biti žestoki kritičar današnje EU i njenih politika, kojima fale solidarnost i koje su antisocijalne, nedemokratične, ekološki neodržive, mračne i sve više militantne. Ako želi da ima budućnost, EU mora ponovo da se poveže sa društvenim blagostanjem i mirovnim inicijativama”, kaže u pisanom intervjuu za EURACTIV Gregor Gizi, političar iz redova nemačke “Levice”, jedne od najprominentnijih članica Evropske levice, koja će učestvovati na izborima za Evropski parlament sledeće godine.

“Predstojeći evropski izbori su od presudnog značaja. Tokom prethodnih nekoliko godina, desničarske partije su se uspešno utvrdile i izgradile mreže. Jasno je da je današnja Evropska unija, sa svojom dogmom unutrašnjeg držišta i sa tim povezanim neoliberalnim politikama, odigrala veliku ulogu u ovom razvoju događaja”, podvukao je Gizi.

Prema njegovom mišljenju, među današnjim partijama centra, konzervativci su u krizi, dok su socijaldemokrati većinom postali beznačajni. Jedan od odgovora na ovo je desničarska opcija, čiji je krajnji cilj povratak na Evropu potpuno nacionalnih država, čemu se Gizi protivi.

“Kako bi Grčka ili Luksemburg mogli samostalno da ozbiljno ispregovaraju fer trgovinski sporazum koji bi štitio socijalne standarde sa SAD ili Kanadom? Dakle, u interesu je ovih društava da socijalne garancije i minimalni standardi postoje na evropskom nivou”, objašnjava on.

S druge strane, politike koje naziva neoliberalnim takođe nisu rešenje. Reforme tržišta rada koje se trenutno sporvode u Francuskoj, putem kojih se smanjuju prava radnika, neće zaustaviti rast desnice, naprotiv, upozorava Gizi.

Šta je Evropska levica nudi glasačima? “EU se jedino može spasiti ukoliko se fokusira na kreiranje socijalne sigurnosti i ekološke održivosti. Mir takođe mora da bude jedan od kamena temeljaca EU. Predloženi Odbrambeni fond i povlađivanje NATO-u u smislu odbrambene politike je u suprotnosti sa ovim”, navodi Gizi.

Dodaje da su potrebni regulacija finansijskih tržišta i korenita promena u ulozi Evropske centralne banke. Finansijske spekulacije moraju da se zaustave, a borba protiv izbegavanja poreza da se poveća.

Što se tiče jednog od najvećih izazova EU u poslednjih nekoliko godina, izbegličke krize, Gizi smatra da zatvaranje migrantskih ruta suštinski ne rešava bilo koji problem. Potrebno je obračunati se sa uzrocima migracija i izbeglištva, kroz investiranje i trgovinu sa afričkim zemljama.

“Očuvanje prava na azil; stvaranje zakonskih mogućnosti za ostvarivanje ovog prava; i sistematska borba protiv vojnih, ekonomskih, ekoloških i društvenih uzroka odlazaka”, izlaže Gizi platformu levice za rešavanje ovog problema.

Kako primećuje EURACTIV, problem Evropske levice je što neki od bitinijih ideološki srodnih pokreta nisu u njenim redovima, kao i relativna slabost u zemljama istočne Evrope. Gizi prihvata njihovo postojanje.

“U ovom trenutku, imamo najmanje tri konkurentna pristupa među levičarskim partijama Evrope, od socijaldemokrata do zelenih: Evropsku levicu, Inicijativu DiEM25 koju je pokrenuo Janis Varufakis i pokret Žan Lik Melenšona”, navodi on, dodajući da je zajedništvo, kakvo makar postoji u Evropskom parlamentu, jedini način za ostvarivanje zacrtanih ciljeva.

Što se tiče slabosti levice u istočnoj Evropi, Gizi to prepisuje i dalje živom iskustvu državnog socijalizma, ali navodi i neke pozitivne primere kao što je Slovenija, gde je “Levica” na izborima osvojila 9% glasova.

Upitan o mogućoj saradnji sa socijaldemokratskim partijama okupljenim u Partiji evropskih socijalista (PES), navodi da je to moguće samo ako promene svoj politički pravac i usvoje levičarski izborni program. Njihova kriza, po njegovom tumačenju, i došla je tako što su krenuli da podržavaju politiku štednje i neoliberalizma.

Povezani članci

Evropski komesar za trgovinu podneo ostavku zbog kršenja zdravstvenih propisa

FoNet

Makron i Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj

EWB

Britanski poslanici glasali, traže odlaganje izlaska iz EU

EWB