fbpx
European Western Balkans
Politika

Glasanje u Sobranju: Reakcije i naredni koraci

Foto: Vlada Makedonije

SKOPLJE – Makedonsko Sobranje glasalo je juče za pokretanje procedure izmene Ustava. Ovo je ključan korak ka primeni Sporazuma iz Prespe, postignutog sa Grčkom u junu, i dolazi posle referenduma na kom je 94% od 37% izašlih građana podržalo promenu imena države u Severna Makedonija.

Prema članu 131. Ustavu Republike Makedonije, “odluku o pokretanju izmene Ustava donosi Skupština dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja poslanika. Nacrt amandmana Ustava Skupština potvrđuje većinom glasova ukupnog broja poslanika, a potom se prosleđuju na javnu debatu. Odluku o promeni Ustava donosi Skupština dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja poslanika”.

Tačan broj poslanika potreban za dvotrećinsku većinu, 80, glasao je za prvi korak opisanog procesa. Među njima je bilo i sedam poslanika najveće opozicione partije, VMRO-DPMNE-a. Prema novinskoj agenciji MIA, odmah su osetili posledice.

“Sedam poslanika koji su postupili protiv stava partije i građana razočarali su mene, partiju i domovinu. Moraće da žive sa svojom odlukom. Zato je izvršni odbor VMRO-DPMNE-a održao hitnu sednicu večeras i isključio ih iz partije”, izjavio je njen lider Hristijan Mickoski na konferenciji za štampu u sedištu partije.

Glasačka procedura produžena je zbog zahteva šefa poslaničke grupe VMRO-DPMNE-a Dragana Daneva da se glasa javno, prozivkom, umesto elektronski, kako je uobičajeno.

Premijer Zoran Zaev i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, glavne “arhitekte” Sporazuma iz Prespe sa makedonske strane, pozdravili su rezultate glasanja. “Naše vizije o boljem životu u boljoj državi će se ostvariti”, rekao je Zaev, opisavši poslanike koji su glasali “za” kao heroje.

Dimitrov je izrazio zadovoljstvo preko tvitera. “Ovo je veliki korak napred u stvaranju istorije i obezbeđivanju zajedničke budućnosti. Ne postoji drugi način za region da krene napred osim pomirenja, zajedničkog razumevanja i prijateljstva. Samo napred i samo ka gore!”, napisao je on.

Premijer Grčke Aleksis Cipras takođe je pozdravio rezultat preko ove društvene mreže. “Čestitam svom prijatelju Zoranu Zaevu! Večerašnje glasanje je veliki korak napred ka našem zajedničkom uspehu. Vrlo važan korak ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za naš narod!”, napisao je Cipras, koji je trenutno i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova, nakon ostavke Nikosa Kocijasa, koji je napustio Vladu zbog sukoba oko prihvatanja sporazuma sa ministrom odbrane Kamenosom.

Članovi međunarodne zajednice takođe su izrazili svoju podršku ovom razvoju događaja. U zajedničkoj izjavi, Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han naglasili su da je ovo glasanje važan korak ka primeni Prespanskog sporazuma i podvukli svoja očekivanja da će nacionalne procedure biti ispoštovane bez odlaganja.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je podržao odluku. “Pozdravljam glasanje parlamenta u Skoplju o predloženim ustavnim promenama. Sada je na vladi i političkim liderima da dovrše nacionalne procedure o dogovoru oko imena i iskoriste ovu istorijsku priliku za ulazak u NATO”, napisao je, takođe na tviteru.

Vlada sada ima 15 dana (od petka) da pošalje nacrte amandmana Sobranju, koje će morati da ih potvrdi apsolutnom većinom glasova poslanika (61 glas). Konačna odluka o promeni ustava će potom zahtevati drugu dvotrećinsku većinu od najmanje 80 glasova. Premijer Zaev izneo je očekivanje da će konačno glasanje videti čak i veću podršku sporazumu u odnosu na ono od petka.

Povezani članci

Ruiz Kalavera: Srbija čvrsto vezna za svoju EU perspektivu

EWB

Brnabić: Cilj otvaranje Klastera 3 tokom francuskog predsedavanja Unijom

EWB

Senatori iz SAD: Veća sredstva za Srbiju zbog ruskog uticaja

EWB