fbpx
European Western Balkans
Region

Glavni posmatrač EU: Pokazati demokratsku zrelost 11. juna

Alojz Peterle; Foto: Zvanični sajt evropskog poslanika Alojza Peterlea

PRIŠTINA – Glavni posmatrač Misije EU za posmatranje izbora Alojz Peterle pozvao je političke aktere na Kosovu da na izborima 11. juna pokažu spremnost da zadovolje evropske demokratske standarde, prenosi danas Gazeta Metro.

“Tokom nedavne posete Kosovu sastao sam se sa velikim brojem sagovornika koji su svi pozdravili rad Misije EU za posmatranje izbora, i izrazili posvećenost demokratskim izborima. Takođe sam pozvao sve izborne aktere da iskoriste priliku i na izborima 11. juna pokažu demokratsku zrelost”, saopštio je on danas.

Peterle je naglasio da je bilo kakvo zastrašivanje kandidata i njihovih porodica u potpunosti neprihvatljivo, i da je pravo na kandidaturu i slobodnu kampanju “apsolutni preduslov za demokratske izbore”.

“Svi politički akteri trebalo bi da pokažu posvećenost demokratskim principima snažno odbacujući sve oblike zastrašivanja, nasilja i pritiska. Takođe sam pozvao policiju i tužioce da brzo i precizno istraže sve takve incidente”, navodi se saopštenju.

Glavni posmatrač EU ističe da policija, vlasti i politički lideri moraju da obezbede da glasači i kandidati ostvare svoja demokratska prava bez ikakvog nasilja.

Takođe, naglasio je da mediji imaju bitnu ulogu u podsticanju javne debate o različitim političkim alternativama, ali da navodni pokušaji političkih stranaka da se mešaju i nameću uslove za pristup izbornim debatama rezultiraju poteškoćama za medije u organizovanju fer i inkluzivnih debata u skladu sa zakonom, što je na štetu birača.

“Nije kasno da se promene ove negativne tendencije, koje rizikuju da ugroze celokupan izborni proces. Kosovski glasači zaslužuju bolje. Na kosovskim političkim akterima je da pokažu volju da ispune evropske demokratske standarde”, rekao je Peterle.

Kako je zaključio, to je pitanje kolektivne odgovornosti, i lideri kosovskih političkih stranaka moraju da budu na visini zadatka.

Peterle je napomenuo da će Misija EU za posmatranje izbora, koja ima dugoročne posmatrače u svih 38 opština na Kosovu, nastaviti da prati sve aspekte izbornog procesa, a posebno će obratiti pažnju na gorepomenuta pitanja, navodi prištinski list.

Povezani članci

Džonson: Želimo stabilan i uspešan Balkan, radićemo na tome

EWB

Kern i Kurc na Samitu o Balkanu u Trstu

EWB

Apostolova: Pritisci mogu da ugroze integritet izbornog procesa

EWB