fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Globalna trgovina u velikom padu usled COVID – 19

Svetska trgovinska organizacija; Foto: WTO

BEOGRAD – U okviru Radne grupe za Poglavlje 30 (Ekonomski odnosi sa inostranstvom) i Poglavlje 31 (Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, održana je sednica putem video veze na kojoj su članovi razgovorali o globalnim trgovinskim odnosima i uticaju pandemije COVID–19 na svetsku trgovinu, kao i o stanju svetske trgovine 25 godina nakon osnivanja Svetske trgovinske organizacije (STO).

Bojana Todorović, bivša pomoćnica Ministra trgovine, turizma i telekomunikacija predstavila je rezultate rada Svetske trgovinske organizacije (STO) istakavši da je četvrt veka nakon osnivanja ovog mulilateralnog trgovinskog sistema, olakšana globalna trgovina robom i uslugama, učetvorostručena vrednost svetske trgovine, gotovo prepolovljen nivo carina, a nivo siromaštva je znatno smanjen.

“Međutim ovaj multilateralni sistem je danas pred velikim izazovom zbog bilateralnih trgovinskih ratova SAD i Kine, a danas i zbog koronavirusa”, istakla je ona i dodala da je pojava pandemije izazvala velike šokove u domenu potražnje i ponude, a da su projekcije STO da će trgovina drastično padati nezavisno od regiona i sektora.

„Prema optimističnom scenariju očekuje se pad trgovine robom od 13% u odnosu na 2019, a prema pesimističnom scenariju STO predviđa pad od 32% ili više ako se pandemija ne obuzda“, zaključila je Todorović.

Prema STO najpogođeniji su sektori usluga zbog ograničenja u putovanjima, transportu, kao i mala i srednja preduzeća.

„Turizam će u 2020. godini pasti za 20-30%, a na nivo pre pandemije će se vratiti tek za 5 do 7 godina“ istakla je Todorović.

Povezani članci

EBRD planira da uloži do pola miliona evra u Srbiju

EWB

EU podržava 22 nova projekta organizacija civilnog društva

EWB

Strateška saradnja za održivi regionalni razvoj

EWB