fbpx
European Western Balkans
Društvo

Globalni vetrovi promena i posledica na Zapadni Balkan

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Pitanje proširenja nije prioritet Evropske unije, ocenjuju učesnici debate “Globalni vetrovi promena i posledice na Zapadni Balkan” koju je organizovao Centar za međunarodnu saradnjui i održivi razvoj (CIRSD).

Navedeno je i da među ključnim država ne postoji politička volja za prijem Zapadnog Balkana u EU, kao i da ni zemlje Zapadnog Balkana, ni EU nemaju hrabrosti da konstatuju da su aktuelni problemi nepremostivi konvecionalnim sredstvima.

Profesor Univerziteta u Zagrebu Dejan Jović ocenio je da “zemlje regiona što duže čekaju da uđu u EU, to su u gorem stanju, a da EU nije dovoljno hrabra da to vidi”.

“Mislim da EU neće potonuti ako primi još 20 miliona stanovnika”, rekao je Jović, koji smatra da, s druge strane, treba uvesti mehanizam da zemlje koje uđu u EU, ukoliko žele veća prava poput “šengena”, treba da dokažu da su sprovele istinske reforme.

Predsednik Centra, i Narodne stranke, Vuk Jeremić ocenio je da “ono što se događa u Srbiji nije za pohvalu” kada je reč o evropskim vrednostima.

Objašnjavajući svoju raniju izjavu da najbolje vesti dolaze iz Makedonije kada se govori o regionu, Jeremić je kazao da je Makedonija važna jer je jedan loš, koruptivan koncept doživeo slom.

On je izrazio nadu da će do sličnih promena doći i u drugim delovima Zapadnog Balkana, odnosno da neće ceo region težiti “crnogorskom scenariju” koji bi podrazumevao “nepromenljivost vlasti u nekoliko decenija”.

Profesor na Univerzitetu u Gracu Florian Biber je rekao da su u EU bili spremni da prihvate režime koji javno govore o evropskim integracijama i reformama, ali u suštini to rade samo formalno.

Povezani članci

Kraljevina Norveška donirala Srbiji pet miliona evra za borbu protiv COVID-19

EWB

NKEU: Formalno uključiti Zapadni Balkan na Konferenciju o bućnosti EU

EWB

Projekat “Evropa za mene”

EWB