fbpx
European Western Balkans
Evropa

GMF obeležava 70-godišnjicu Maršalovog plana

Nemački Maršalov Fond;

VAŠINGTON – Nemački Maršalov fond u SAD (GMF) obeležava 70-godišnjicu govora koji je Džordž Maršal, tadašnji američki državni sekretar, održao na Harvardskom univerzitetu, postavljajući temelje za ono što je postalo poznato kao Maršalov plan.

“Pogled unazad ponekad može da nam pomogne da sadašnjost sagledamo jasnije. Danas se Maršalov plan opisuje kao jedan od najuspešnijih primera programa pružanja strane pomoći”, napisala je u predsednica GMF Karen Donfrid u pismu objavljenom na sajtu Fonda.

Kako je istakla, Maršalov plan postavio je temelje kako za snažne transatlantske odnose, tako i za ujedinjenu Evropu koju shvatamo kao “gotovu činjenicu” već sedam decenija.

“Ta istina je sada pod znakom pitanja”, upozorila je Donfrid, istakavši da SAD i Evropa čine srž poretka zasnovanog na pravilima koji su zajedno gradile posle Drugog svetskog rata.

Principi tog poretka – demokratski sistemi uprave, ekonomije bazirane na slobodnom tržištu, vladavina prava i prava pojedinca – definišu “duh Maršalovog plana”, naglašava predsednica GMF.

Ona ističe da se GMF fokusira ne samo na spoljne izazove za taj međunarodni poredak, već i na unutrašnje izazova nacionalizma, populizma i nepoverenja u uspostavljene institucije, u nastojanju da doprinese obema stranama Atlantika da se udruže oko “zajedničke agende koja se može prevesti u zajedničku akciju”.

“GMF je osnovan na 25-godišnjicu Maršalovog plana zahvaljujući velikodušnom poklonu tadašnje zapadnonemačke vlade. Maršalov plan, koji je postao sinonim za snažno transatlantsko partnerstvo, postavio je evropske integracije kao ključni cilj, definišući ga kao cilj u interesu i Evrope i SAD”, zaključila je Donfrid, uz poruku da GMF teži da bude pokretač transatlantske ambicije danas.

Povezani članci

Savet EU danas o problemima u saobraćaju na SLO-HR granici

EWB

Evropska komisija kaznila Fejsbuk sa 110 miliona evra

EWB

Mađarska i Poljska i dalje krše vladavinu prava, ocenjuje Evropski parlament

EWB