fbpx
European Western Balkans
Politika

Godfri: Opasno obeležavanje novinara kao stranih agenata

Ambasador SAD u Srbiji, Entoni Godfri; Foto: FoNet

BEOGRAD – Ambasador SAD Entoni Godfri izjavio je danas da je uznemiren obeležavanjem novinara kao stranih agenata ili medija pod kontrolom Stejt departmenta, istakavši da je to opasno, prenosi FoNet.

“To je opasno. To je tipična strategija Kremlja i to će Srbiju odvesti samo dalje od EU. Nezavisni (slobodni) novinari su patriote, a ne izdajnici, oni smatraju da građani treba da budu informisani”, rekao je Godfri pre skupa “Kultura dijaloga – civilno društvo i mediji” koji organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Kako je rekao, SAD sa ponosom podržavaju nezavisno novinarstvo i slobodu udruživanja.

On se osvrnuo i na poslednja dešavanja sa društvenom mrežom Tviter i istakao da je to privatna kompanija koja je u jednom trenutku suspendovala nalog predsednika SAD jer nije poštovao pravila kompanije, dodavši da je njegov lični nalog obeležen kao vladin nalog.

Godfri je istakao da neće komentarisati ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao o Tviteru, da s Vučićem neće diskutovati preko medija, već da je srećan što imaju otvoreni dijalog.

Govoreći o današnjem skupu, Godfri je naveo da ga zabrinjava manjak učesnika i pozvao vlasti da pomognu u stvaranju klime u kojem se neslaganje i diskusije neće tretirati kao nepristojne reči.

Upitan kako ocenjuje reakciju Vlade Srbije zbog stanja u Avganistanu, Godfri je rekao da je situacija u Avganistanu izazovna za sve i da su srećni zbog svake pomoći koju Srbija pruži. Na pitanje da li se sa Srbijom razgovara o izbeglicama, Godfri je kazao da to nisu laki razgovori za Vladu Srbije, da se razgovara, da nisu pričali o brojevima, ali da su zahvalni zbog spremnosti Srbije da razgovara.

Povezani članci

Fajon i Bilčik: Očekujemo da se Srbija uskladi sa sankcijama EU protiv režima u Rusiji

EWB

Makron u Beogradu: Srbija da se reformiše paralelno sa EU, potreban kompromis oko Kosova

EWB

Srbija i EU potpisale sporazum o graničnoj saradnji

Tanjug