fbpx
European Western Balkans
Politika

Godfri: Srbija je izložena malignom uticaju Rusije

Entoni Godfri; Foto: Ambasada SAD

VAŠINGTON – Kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je u utorak da je u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija, koju vodi u Evropi i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave.

Prema njegovim rečima, Srbija je politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, kao i da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvije u modernu, demokratsku i evropsku naciju.

“Podržavamo njenu integraciju u EU. Srbija je na prekretnici i lideri moraju da sprovedu reforme kako bi zemlja napredovala ka EU”, rekao je Godfri.

Demokratska članica Odbora za spoljne poslove u Senatu Džin Šahin rekla je da nedavna primopredaja ruskih borbenih vozila Srbiji u Nišu nju dvostruko zabrinjava – zbog toga što Rusija želi da utiče na situaciju u Srbiji i zato što se time zastrašuju ostale zemlje u regionu, imajući u vidu “ulogu Srbije u ratovima devedesetih”, na šta je Godfri rekao da će ohrabriti Srbiju da napreduje ka Zapadu, što uključuje i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

“Radimo na tome u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, da nađemo način da Srbija i Kosovo dođu do rešenja, da odstupe od kontraproduktivnih koraka, kojima obe strane pribegavaju. Obema stranama je potrebno da krenu napred, a naš posao je da to omogućimo”, rekao je Godfri u Senatu, odgovarajući na pitanje demokratske senatorke Džin Šahin o tome šta se može učiniti da Srbija i Kosovo dođu do rešenja, prenosi Glas Amerike.

Kako je rekao, ukoliko bude izabran za ambasadora, radiće i na poboljšanju odnosa Srbije sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom, ali će i nastaviti da “pritiska” Vladu Srbije da se završi istraga o ubistvu braće Bitići 1999. godine i da će učiniti sve da odgovorni budu privedeni pravdi, bez obzira na položaj i rang.

Prema njegovim rečima, demokratija i vladavina prava su važan element delovanja SAD u Srbiji, zbog čega on želi da promoviše i brani demokratske vrednosti.

“Nasilje nad novinarima i pretnje nasiljem novinarima u Srbiji povećavaju autocenzuru i sprečavaju mogućnost novinara da objektivno informišu javnost”, rekao je kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Govoreći o ekonomiji, Godfri je istakao da ekonomski razvoj Srbije ima ogroman potencijal zahvaljujući obrazovanoj i talentovanoj radnoj snazi, zbog lokacije koja je važna trgovinska raskrsnica Evrope i dugačke tradicije gostoprimstva.

“Srbija je učinila velike korake da reformiše svoju ekonomiju, mora i da smanji birokratske prepreke i da se bori protiv posledica korupcije da bi bila privlačnija za poslovanje”, rekao je on.

Naveo je da će raditi na značajnim američkim investicijama u Srbiji, koje su za sada otvorile 20.000 radnih mesta od 2000. godine.

Kako je ocenio, Srbija je važan partner u vojnim odnosima kao i u misijama za održavanje mira, naglasivši da je saradnja Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja jedna od najuspešnijih u Evropi.

Za odnose SAD i Srbije rekao je da imaju dugu i komplikovanu istoriju, od saveznika u oba svetska rata do teških vremena iz devedesetih godina prošlog veka.

Entoni Godfri trenutno radi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi, a iza sebe ima skoro 40 godina službe u američkoj Mornarici i diplomatiji.

Povezani članci

EU fondovi neodvojivi deo ravnomernog regionalnog razvoja

EWB

Junker: EU i dalje računa na Angelu Merkel

EWB

Rusija i Evropa ekonomski bliske, vrednosno potpuno udaljene

EWB