fbpx
European Western Balkans
Društvo

„Godinu dana od Strategije za Zapadni Balkan: Može li Srbija u EU 2025?“

BEOGRAD – Portal European Western Balkans organizuje tribinu pod nazivom „Godinu dana od Strategije za Zapadni Balkan: Može li Srbija u EU 2025?“ u utorak 2. aprila u beogradskom Medija centru.

Tema diskusije na tribini biće stanje evropskih integracija Srbije i mogućnost pristupanja Evropskoj uniji 2025. godine, kao što je najavljeno prošlogodišnjom Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan. Takođe će biti reči i o samoj Strategiji i o tome koliko je ona u praksi doprinela evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

Postojao je značajan optimizam početkom 2018. godine, kada je 6. februara predstavljena Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan, koja ne samo što je predvidela određene mehanizme koje će EU koristiti kako bi podržala države Zapadnog Balkana na putu ka članstvu, već i najavila mogućnost članstva Srbije i Crne Gore 2025. godine. Godinu dana kasnije, međutim, stiče se utisak da podrška za proširenje u samoj EU izostaje, a da Srbija, koja do 2019. nije otvorila ni polovinu od 35 pregovaračkih poglavlja, neće biti u stanju da dovrši ovaj proces na vreme kako bi postala članica 2025. godine.

Koji su najkrupniji problemi koji utiču na sporost procesa pregovora i kako bi se mogli rešiti? Koja su najproblematičnija poglavlja i kakvo je stanje u javnoj adminsitraciji koja neophodne reforme mora da sprovede? Najzad, koliko su se okolnosti promenile u samoj Evropskoj uniji i da li je ukazivanje na to opravdano, ili predstavlja izgovore za našu sopstvenu nespremnost? – pitanja su o kojima će se govoriti na ovoj tribini.

Moderator tribine je Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans.

Učesnici panela su: Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, Vladimir Pavlović, koordinator za praktične politike Beogradske otvorene škole, Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji i Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike.

Tribina se organizuje uz podršku Beogradske otvorene škole i Švedske.

Povezani članci

OCD: Srbija je dalja od EU u odnosu na prošlu godinu

EWB

O budućnosti dijaloga Beograda i Prištine i novim učesnicima na sutrašnjem panelu

EWB

Organizacije civilnog društva: Hitno smiriti tenzije između Srbije i Crne Gore

EWB