fbpx
European Western Balkans
Politika

Gojković s predsednicima parlamenata EU na skupu u Slovačkoj

Skup predsednika parlamenata EU; Foto: Evropska unija

BRATISLAVA – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvuje na Konferenciji predsednika parlamenata država članica Evropske unije u Bratislavi, kojoj prisustvuje 30 predsednika parlamenata država EU, država kandidata za članstvo u EU, kao i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Predsednici parlamenata i delegacije razmatraju teme budućnosti EU kao globalnog igrača u kontekstu aktuelnih globalnih promena i uloga nacionalnih parlamenata, kao i približavanje parlamentarne agende građanima.

Gojković je u razgovorima sa predsednicima parlamenata država EU podsetila da je Srbija, čiji je strateški cilj punopravno članstvo u EU, do sada otvorila osam poglavlja, kao i da očekuje nastavak dinamike pregovaračkog procesa, ističući da parlament, kroz harmonizaciju zakonodavstva, pruža punu podršku procesima evrointegracija.

Ona je naglasila da se otvaranjem poglavlja, i pored izazova sa kojima se EU suočava, šalje važna poruka ne samo građanima Srbije, već i čitavom regionu da se evrointegracije nastavljaju i istakla da samo sa Zapadnim Balkanom Evropska unija može biti kompletna, saopšteno je iz parlamenta.

Gojković je učešće na Konferenciji iskoristila za bileteralne susrete sa presednicima parlamenata Španije i Slovenije Anom Pastor i Milanom Brglezom, kao i za razgovore sa predsednicima parlamenata Crne Gore, Švedske, Češke i Slovačke.

Na otvaranju konferencije govorili su predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani i premijer Slovačke Robert Fico.

Povezani članci

Han: Srbija da bude vodeća snaga u regionu

EWB

Zaev i Han pozvali građane Makedonije da glasaju na referendumu

EWB

Bandović: Pokušaj održanja “fasadne” demokratije više nije moguć

EWB