fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Gombala: Nema dugoročne stabilnosti bez mira i unutrašnje bezbednosti

Ivo Gombala; Foto: ISAC fond

BEOGRAD – Snažne i pouzdane institucije vladavine prava, uz dobro upravljanje, jačaju stabilnost država i smanjuju ranjivost od pretnji, ocenio je Ivo Gombala, savetnik Odeljenja Evropske spoljnopolitičke službe za planiranje i sprovođenje civilnih misija, dodajući da nema dugoročne stabilnosti bez mira, ekonomskog prosperiteta i unutrašnje bezbednosti.

Intervju u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

Gombala je, za portal Evropski zapadni Balkan (European Western Balkans) ocenio da civilne CSDP misije promovišu stabilnost i grade otpornost kroz jačanje vladavine prava na strateškom i operativnom nivou u krhkim sredinama.

Učešćem u civilnim misijama, dodao je on, države demonstriraju spremnost da učestvuju u odgovoru na krize, da promovišu stabilnost i mir.

Sve civilne misije moraju dobiti poziv zainteresovane države, ne mogu biti nametnute spolja, dodao je on.

Na primer, Srbija bi mogla da pokaže svetu da je angažovana u oblasti izgradnje vladavine prava, jačanju kapaciteta partnerske zemlje i promocije stabilnosti. To je jasna i “čitljiva” biznis kartica Srbije, ocenio je Gombala.

Gombala je ocenio da Srbija ima ličnih iskustava u toj oblasti, posle raspada bivše države.

Takva praktična iskustva mogu biti velika prednost za budućnost, ukoliko građani Srbije budu u prilici da učestvuju u civilnim misijama i tako podele svoja iskustva, rekao je Gombala.

Govoreći o misiji Euleksa na Kosovu, Gombala je rekao da je to jedina misija sa izvršnim mandatom, misija vladavine prava sa različitim pravcima operacija. Ona ima i imaće važnu ulogu na Kosovu.

Ono što je od ključne važnosti za budućnost je da Kosovo i Srbija nastave da normalizuju svoje odnose, rekao je Gombala. Gombala je rekao da EU igra važnu ulogu u dijalogu koji se vodi, a Euleks igra ključnu ulogu u primeni dogovora na terenu.

Povezani članci

Nejasno da li će Evropski parlament posmatrati izbore u Srbiji

EWB

[BSF] [EWB] Hoće li biti razmene teritorija između Srbije i Kosova?

EWB

Oštre reakcije nakon napada u skupštinskoj sali na KRIK i CRTA-u

EWB