fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Gotemeler: Na Srbiji je da odluči da li će ući u NATO

Rouz Gotemeler; Foto: Beogradski bezbednosni forum / Aleksandar Anđić

BRISEL – Srbija je dobar partner NATO-a i na njoj je da sama odluči o eventualnom ulasku u Alijansu, izjavila je danas zamenica generalnog sekretara te vojne alijanse Rouz Gotemeler.

Gotemeler smatra da Srbiji partnerstvo sa Alijansom doprinosi većoj bezbednosti i prosperitetu građana i zbog toga, kaže, NATO pomaže u održavanju stabilnosti u regionu.

“NATO apsolutno poštuje poziciju svake zemlje sa kojom sarađuje, kao i poziciju svojih članica, koje same prave izbore za sebe po pitanju bezbednosti. Na Srbiji je da odluči po pitanju eventualnog ulaska u NATO, znam da postoji kod vas interes za članstvo u EU i to je dobro”, izjavila je Gotemeler uoči samita NATO u Briselu, kojem će prisustvovati i predsednik SAD Donald Tramp.

Ističe da Alijansa ceni partnerstvo sa Srbijom, kao i da na to partnerstvo gleda kao na unapređenje bezbednosti na Zapadnom Balkanu, što je, kaže, važno i za celu NATO zajednicu i NATO prostor.

“Zato smo odlučni da nastavimo saradnju sa Srbijom koja učestvuje u vežbama sa NATO. Mislim da će to biti u fokusu ove godine i Srbija će početkom jeseni biti domaćin godišnje vežbe o upravljanju posledicama prirodnih katastrofa”, rekla je Gotemeler.

Prema njenim rečima, to će biti dobra prilika da se uvežba reagovanje na prirodne katastrofe, kao što su poplave, požari i snežne padavine koje su česte na Zapadnom Balkanu, kao i da zemlje u regionu zajedno rade u takvim situacijama, jer je to, podvlači, dobro za sve građane.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a, Predrag Marić, ranije je najavio da će se te vežbe održati u oktobru u Mladenovcu i Aranđelovcu.

Povezani članci

Komisija raspravlja o budućnosti evropske odbrane

EWB

Stoltenberg, Vučić: Stabilnost na Zapadnom Balkanu zahteva jaču ekonomsku saradnju

Mateja Agatonović

SIPRI: Srbija je najviše izdvojila za vojsku od svih zemalja Zapadnog Balkana

EWB