fbpx
European Western Balkans
Region

Gotemeler: Ne insistirajte na vojsci, ugrozićete odnose s NATO-om

Poseta NATO-a KFOR-u; Foto: NATO

PRIŠTINA – Prištinski Zeri piše da je neizvesno da li će kosovska vlada do kraja novembra realizovati predviđeni zakonodavni program koji podrazumeva između ostalog i usvajanje zakona o oružanim snagama, dok iz NATO stižu upozorenja da nije pravi trenutak za kosovsku vojsku.

List navodi da je rad institucija koje su uključene u taj posao stopiran nakon posete zamenice generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler, koja je, kako kažu izvori Zerija, prošle nedelje jasno stavila do znanja zvaničnicima u Prištini da ne treba da podrže zakonske izmene, upozorivši da bi jednostrani potezi u vezi sa oružanim snagama Kosova mogli da dovedu u pitanje buduću saradnju sa NATO-om.

Istovremeno, list prenosi da su predstavnici Srpske liste juče na sastanku sa šeficom Kancelarije EU na Kosovu Natalijom Apostolovom izneli stav da u ovom trenutku ne bi trebalo da se priča o formiranju vojske Kosova, uz obrazloženje da je mnogo drugih problema kojima treba da se bave institucije Kosova.

Naime, kako prištinski dnevnik navodi, poslanik Srpske liste Slavko Simić rekao je da nije adekvatan trenutak da se bavimo osnivanjem vojske Kosova.

“Ima mnogo drugih većih problema kojima treba da se bave Vlada i Skupština nego što je to osnivanje vojske”, izjavio je Simić na sastanku na sastanku s Apostolovom.

Povezani članci

Regionalna inicijativa “mali Šengen” korisna za Srbiju

EWB

Portparoli: Strategija pokriva ceo Zapadni Balkan

EWB

Evropska komisija: Srbija i Crna Gora najviše napredovale, Turska nazaduje

EWB