Bezbednost

Grabar Kitarović: Podržavamo širenje NATO-a u regionu

Kolinda Grabar Kitarović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

MOSKVA – Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da podržava širenje NATO-a u regionu, ali da svaka zemlja treba sama da odluči da li će pristupiti tom savezu.

Kako prenosi agencija Beta, ona je u intervjuu za moskovski „Komersant“ rekla da svaka država treba da odluči o članstvu u Alijansi, da „poštuje volju onih koji su to odbili“ i da će zemljama koje žele u NATO Hrvatska pružiti političku podršku i pomoć da ispuni kriterijume koji su neophodni za ulazak.

Ona naglasila i da taj proces nije uperen protiv Rusije.

„Hoću da poručim Rusima: širenje NATO ni na koji način nije usmereno protiv Rusije, mi Rusiju ne doživljavamo kao protivnika“, rekla je Grabar Kitarović i dodala da da smatra da su evroatlantske integracije svih zemalja Jugoistočne Evrope „neophodan uslov za mir i stabilnost u regionu“.

Po njenim rečima, na taj način bi bio stvoren prostor „gde možemo da sedimo za jednim stolom i da razgovaramo pre nego što problemi predju u uzajamnu agresiju.

Hrvatska predsednica je podsetila da je Hrvatska član EU i NATO, i da se od nje očekuje solidarnost i da se ponaša kao član jedne porodice, ali da u isto vreme to ne isključuje odnose Rusije i Hrvatske ili zajedničke interese.

„Ne mogu da kažem da sa ruskim partnerima mogu u svemu da se složim. Ali, u krajnoj meri, mi vodimo iskrenu, otvorenu diskusiju o pitanjima o kojima nema saglasnosti. I pokušavamo, gde možemo, da nadjemo zajednički jezik“, kazala je Grabar Kitarović.

Navela je da je dijalog sa Rusijom neophodan, jer je reč o velikoj državi bez koje se ne mogu rešavati svetska pitanja, poput sukoba u Siriji, kao i da Rusija igra važnu ulogu u Jugoistočnoj Evropi, zato što je jedna od država koje garantuju Dejtonski sporazum.

„Za nas je važno što Rusija podržava teritorijalnu celovitost BiH, i nastavljamo da zajedno radimo na stabilizaciji u toj zemlji, koja ima skoro hiljadu kilometara zajedničke granice sa Hrvatskom. Hrvati su jedan od tri državotvorna naroda, i ako se oni odvoje, to može da se završi destabilizacijom celog regiona“, kazala je Grabar Kitarović.

Izjavila je da se nada da će ruski predsednik Vladimir Putin doći u posetu Hrvatskoj i ocenila da bi ta poseta donela korist čitavom regionu, i podsetila da je Putina već pozvala prošle godine tokom boravka u Sočiju a ponovila ove u Moskvi .

„To bi bila prva zvanična poseta ruskog predsednika Hrvatskoj i smatram da je sada pravo vreme za nju“, rekla je Grabar Kitarović.

Povezani članci

Ninamedia: Mediji negativno o NATO i SAD, pozitivno o Rusiji

Tanjug

Srbija nominovala oficira za vezu sa Vojnim štabom EU

EWB

Mogerini: EU neće nikada oformiti vojsku, nismo vojna unija

EWB