fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Gracijano: Vojna saradnja Srbije i EU na visokom nivou

General Gracijano tokom posete sa generalnom Mojsilovićem sa članovima delegacije; Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

BEOGRAD – Srbija je deo Evrope i kandidat za članstvo zbog toga ona daje važan doprinos našoj zajedničkoj odbrambenoj i bezbednosnoj strategiji, rekao je predsedavajući Vojnim komitetom Evropske unije Klaudio Gracijano tokom svoje dvodnevne posete Srbiji, stoji u saopštenju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

General Gracijano tokom posete razgovarao je sa ministrom odbrane Republike Srbije Aleksandrom Vulinom, koji je u razgovoru podsetio da je, uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalne saradnje, spoljnopolitički cilj Srbije i članstvo u Evropskoj uniji, ukazujući istovremeno i na značaj angažovanja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Posebno naglašavajući dobru saradnju u oblasti učešća u multinaočuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalne saradnje, spoljnopolitički cilj Srbije i članstvo u Evropskoj uniji, ukazujući istovremeno i na značaj angažovanja Ministarstva međunarodnim operacijama, Vulin je naglasio da srpski vojnici trenutno učestvuju u tri misije i jednoj operaciji EU sa 21 pripadnikom i povremenim angažovanjem autonomnog tima za zaštitu brodova, ističući i spremnost naše zemlje da nastavi sa takvim angažovanjem i u narednim godinama.

Gracijano je razgovarao sa i Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Srbije, koji je istakao da Republika Srbija ostvaruje visok stepen saradnje sa državama članicama i institucijama Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, aktivno učestvuje, kao zemlja kandidat za EU, u konceptima ove politike potvrđujući svoje strateško opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji.

Dačić je ukazao da istovremeno unapređujući svoje operativne kapacitete, Republika Srbija je spremna za dalje intenziviranje saradnje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije u obostranom interesu.

General Gracijano je posetio i Generalštab Vojske Srbije, gde je sa načelnikom, generalom Momirom Milanom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, angažovanju Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Evropske unije i borbenoj grupi EU „Helbrok“, kao i o mogućnostima za unapređenje saradnje.

Tokom susreta je potvrđeno opredeljenje Republike Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće projekte zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, navode iz Vojske Srbije.

Od osnivanja 2001. godine, Vojni komitet Evropske unije (EUMC) aktivno učestvuje u razvoju evropske bezbednosne i odbrambene politike, pružajući konkretne preporuke i savete o pitanjima od vojne važnosti.

Predsedavajući EUMC je odgovoran za vođenje sastanaka tog tela na kojima se lično ili preko vojnih predstavnika sazivaju šefovi odbrana svih 28 država članica EU. On takođe deluje kao portparol svih šefova odbrana, vojni je savetnik Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, i glavni je kontakt za komandante vojnih operacija koje predvodi EU.

Povezani članci

Marineli: Partnerstvo Srbije i NATO na čvrstim nogama

EWB

Nesmetani NATO preleti iznad Crne Gore i Albanije

EWB

Tomazo Vitale je novi šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu

EWB