fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

“Gradimo Evropu zajedno”: U ponedeljak diskusija o doprinosu Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope

BEOGRAD – Događaj “Gradimo Evropu zajedno: Doprinos Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope” održava se u ponedeljak, 18. oktobra, sa ciljem sumiranja debata koje su vođene ove godine u regionu.

Diskusija, na engleskom jeziku, biće emitovana na YouTube i Facebook nalozima portala European Western Balkans od 11:00 do 12:00.

U julu ove godine panel „Šta možemo da učinimo za EU? Doprinos Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope – glasovi iz regiona”, koji je bio dio Prespanskog foruma za dijalog, otpočeo je niz građanskih inicijativa koje su pružile priliku građanima sa Zapadnog Balkana da se uključe i doprinesu Konferenciji.

Do početka oktobra, širom Zapadnog Balkana organizovano je više događaja na ovu temu, uključujući i one u Skoplju, Sarajevu, Prištini i Beogradu.

Cilj događaja u ponedjeljak je sumiranje ovih diskusija, davanje glasa ljudima koji se često ne čuju dovoljno u svojim zemljama i stavljanje fokusa na građane regiona koji žele da Zapadni Balkan postane izvor rešenja za probleme sa kojima se suočava cela Evropa.

Diskusiju će moderirati Nikola Burazer, programski direktor Centra za savremenu politiku i izvršni urednik portala European Western Balkans.

Učesnici će biti Srđan Cvijić, politički analitičar za spoljne odnose EU na Institutu za evropsku politiku Fondacije za otvoreno društvo iz Brisela;  Zoran Nečev, rukovodilac Centra za evropske integracije i viši istraživač na Institutu za demokratiju „Societas Civilis“ iz Skoplja; Donika Emini, izvršna direktorka platforme Civikos iz Prištine; Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice; Dafina Peci, generalna sekretarka Nacionalnog kongresa mladih Albanije, i Selma Prodanović, preduzetnica iz Beča, rođena u Sarajevu, koja se fokusira na ulaganje u napredne tehnologije i žensko preduzetništvo.

Pogledajte video snimak Evropske službe za spoljne poslove o radu Selme Prodanović, jedne od učesnica panela. Objavljen je u okviru programa „Evropljani prave razliku – žene predvode na Zapadnom Balkanu“.

 

Konferenciju o budućnosti Evrope pokrenuli su ove godine Evropski parlament, Savet EU i Evropska komisija, koji su se obavezali da će saslušati evropske građane i da će, u okviru svojih nadležnosti, slediti date preporuke. Konferencija je decentralizovana, a organizuju je evropske, nacionalne, regionalne i lokalne vlasti, kao i civilno društvo tokom druge polovine 2021. i prve polovine 2022. Do sledećeg proleća, očekuje se da će Konferencija usvojiti zaključke i dati smernice o budućnosti Evrope.

Povezani članci

Dijalog koji ne vodi nikud: Nedostatak legitimiteta u dijalogu između Srbije i Kosova

BiEPAG

Dve decenije od 5. oktobra, pitanje da li je Srbija uopšte i dalje demokratija

EWB

Nove strategije nacionalne bezbednosti i odbrane: Malo NATO, malo ODKB

Nikola Cuckić