fbpx
European Western Balkans
Politika

Građani Srbije informisani o neželjenim efektima zapadnih, ali ne i ruskih i kineskih vakcina

Vakcinacija na Sajmu u Beogradu; foto: FoNet

BEOGRAD – „Stvaranje imuniteta na dezinformacije“ naziv je najnovijeg izveštaja Evropske unije, u kom EU globalno upozorava na širenje dezinformacija o vakcinama. Kako se u izveštaju navodi, organizovana kampanja, koja ima za cilj podrivanje poverenja u vakcine sa Zapada, dolazi iz Kremlja. Evropska unija prepoznala je preko 60 različitih dezinformacija i teorija zavere kada su u pitanju vakcine, a neke od njih su prisutne i u našoj zemlji.

Kao što je naš portal ranije pisao, na odabir vakcina u Srbiji utiču spoljnopolitičke preferencije. Iako su zvaničnici iz Srbije primili različite vakcine, kako bi građanima dokazali da su sve bezbedne, neki od njih se nisu libili da kažu kako najviše veruju u rusku.

Podsećamo, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nakon vakcinacije izjavio je da je želeo da dobije „baš rusku vakcinu“ jer veruje u rusku medicinu.

Navodna dominacija Rusije u pronalasku prve efikasne vakcine protiv koronavirusa je jedna od dezinformacija na koju u pomenutom izveštaju upozorava EU, a koja se bez konkretnih naučnih utemeljenja proširila u srpskoj javnosti. Istovremeno, uz veličanje ruskih dostignuća, u srpskim medijima i na društvenim medijima šire se dezinformacije o pogubnim posledicama vakcina sa Zapada.

Primetno je da su srpski mediji prepuni informacija o neželjenim reakcijama Norvežana, Izraelaca i drugih na zapadne vakcine, dok za neželjene reakcije ruskih i kineskih vakcina srpska javnost ostaje uskraćena.

Prošle nedelje, Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izjavio je da je u Srbiji prijavljeno 20 neželjenih dejstava vakcine protiv koronavirusa, ali da su u pitanju kratkotrajne posledice koje ne predstavljaju razlog za zabrinutost.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) sa Fejsbuk grupe „ Srbija i Rusija Pravoslavlje“ deljena je objava koja govori o neželjenim reakcijama na Fajzerovu vakcinu uz Zelićevu izjavu, a slučajno ili ne, izostavljen je deo izjave koji govori da su reakcije uobičajene, te da nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija. One su se one uglavnom manifestovale kroz malaksalost, povišenu temperaturu i glavobolju u trajanju od nekoliko dana. Međutim, ovakva objava, evidentna dezinformacija, podeljena je čak 424 puta na ovoj društvenoj mreži.

Da isti tretman nemaju sve vakcine koje dolaze u Srbiju, pokazuje i činjenica da je kinesku vakcinu, čijih je milion doza stiglo u Srbiju, na aerodromu sačekao lično predsednik Srbije, dok Agencija za lekove još tu vakcinu nije ni registrovala. Da taj podatak nije nevažan, govore nalazi Demostatovog istraživanja, koji pokazuju da bi 7 odsto građana Srbije primilo samo onu vakcinu koju im preporuči predsednik Aleksandar Vučić.

Izjava državnog sekretara zdravlja Mirsada Đerleka da je „kineska vakcina zaista kvalitetna, ispitana na velikom broju ljudi“, može se tumačiti kao poruka građanima da je ta vakcina zaista najbolja.

Ono što se za sada zna jeste da je Sinofarmova vakcina raspodeljena za skoro milion ljudi u Kini u okviru programa za vanredne situacije, a kontroverzu je izazvalo to što je Sinofarm korišćen pre nego što su saopšteni rezultati treće faze ispitivanja, prenosi BBC. 

Pretposlednjeg dana decembra 2020. Sinofarm je saopštio da su ispitivanja u trećoj fazi pokazala da ova vakcina ima učinkovitost od 79 odsto, što je manje nego Fajzerova ili Modernina. Ipak, vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata koje su početkom 2021. odobrile Sinofarm vakcinu saopštile su da učinkovitost iznosi 86 odsto, na osnovu prvih rezultata treće faze testiranja. Portparolka Sinofarma odbila je da objasni ovu razliku u rezultatima i navela da će detaljni podaci biti objavljeni kasnije tokom januara, navodi se u izveštaju agencije Rojters.

Iako je dobro što građani sami mogu da donesu odluku da li će i koju vakcinu primiti, oni nemaju pune informacije o svakoj vakcini i njihovim neželjenim efektima. Pored nedostatka informacija, građani u Srbiji su izloženi i oprečnim informacijama. Zato je važno da nadležne institucije jasno i ažurno informišu građane o svim bitnim pitanjima vezanim za vakcinaciju.

Pravnica Sofija Mandić za N1 istakla je da građani Srbije koji pokušaju da utvrde koja vakcina je bezbedna na sajtu Agencije za lekove, primarne institucije kada je vakcinacija u pitanju, imaju samo informaciju da je odobrena Fajzer vakcina, a da nema ni traga ni glasa o drugim vakcinama, ni kineskoj ni ruskoj.

Ukazujući na činjenicu da su mediji ti koji saopšte da je vakcina dobila dozvolu, Mandić napominje da na sajtu Agencije nije moguće pronaći taj podatak.

„Čini mi se da samo mediji saopštavaju koja je vakcina odobrena a koja nije. Čini mi se i da se primanjem vakcina, dočekivanjem na aerodromima, vrši pritisak na Agenciju za lekove. To mi ne uliva poverenje i nije dobro“, rekla je Sofija Mandić.

Mandićeva je naglasila da vakcine protiv koronavirusa nisu dobile istu dozvolu poput vakcina kojima se inače građani vakcinišu protiv drugih zaraznih bolesti jer se one dobijaju na pet godina.

„Očigledno je da su za dobijanje dozvole redovnog karaktera pred proizvođača stavljeni uslovi, a da nam to niko ne saopštava“, zaključila je ona.

Povezani članci

A. Joksimović: Širenje Šengena korisno za Srbiju

EWB

Izglasana rezolucija EP o Srbiji: Napredak u pregovorima tek posle sankcija Rusiji i reformi vladavine prava

EWB

Fabrici: Brzina pristupanja EU najviše zavisi od Srbije

EWB