fbpx
European Western Balkans
Društvo

Građani Srbije od 1. jula mogu da putuju u Evropsku uniju

Savet EU; Foto: Evropska unija

BRISEL – Savet EU je juče usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU, te građani Srbije od danas mogu da putuju u zemlje Evropske unije. Međutim, preporuke Saveta EU nisu pravno obavezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama, prenosi N1. Stoga, za državljane Srbije i dalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku jer vlada te zemlje još nije donela odluku o ublažavanju ograničenja putovanja u EU za državljane trećih zemalja, objavljeno je na sajtu Ambasade Nemačke u Srbiji.

“Do donošenja konačne odluke Vlade Savezne Republike Nemačke ograničenja putovanja za srpske državljane će važiti i nakon 30. juna”, navodi se na sajtu ambasade. Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke ulazak u Nemačku će biti dozvoljen po pravilu isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka, piše na sajtu.

U saopštenju Evropskog saveta se navodi da restrikcije koje se odnose na putovanja u zemlje EU mogu biti ponovo uspostavljene delimično ili u potpunosti prema određenoj zemlji u zavisnosti od promene okolnosti i procene epidemiološke situacije. Ukoliko se situacija u navedenoj trećoj zemlji ubrzano pogorša, odluke će biti donošene brzo.

Povezani članci

EU neophodan kanal komunikacije između vlada i civilnog društva u regionu

EWB

Potrebno obnoviti poverenje i osvežiti narativ o proširenju EU na Zapadni Balkan

EWB

OCD: Referendum nije izjašnjavanje o evropskim integracijama, proces se nastavlja bez obzira na ishod

EWB