fbpx
European Western Balkans
Politika

Građani Zapadnog Balkana imaju priliku da učestvuju u Konferenciji o budućnosti Evrope

Zastava EU; Foto: Evropska unija

BRISEL – Građani Zapadnog Balkana imaju priliku da budu deo Konferencije o budućnosti Evrope i na taj način daju svoj doprinos stvaranju rešenja za pitanja sa kojima se kontinent suočava.

Da bi to učinili, građani Zapadnog Balkana, koje predstavljaju organizacije civilnog društva, mogu proslediti svoje predloge ili organizovati onlajn događaje koristeći zvaničnu onlajn platformu Konferencije.

Istovremeno, OCD mogu uprisustvovati i dati svoj doprinos i na drugim događajima u okviru Konferencije.

Onlajn platforma ima za cilj da centralizuje sve događaje vezane za Konferenciju Pored toga, na ovoj platformi mogu se pratiti redovna izveštavanja i rezultati konferencije.  Događaji organizacija civilnog društva moraju se pozabaviti nekom od tema Konferencije, poput klimatsih promena i životne sredine, digitalne transformacije, vrednosti EU i vladavine prava, zdravlja i drugih.

Konferencija o budućnosti Evrope (CoFoE) je inicijativa Evropske unije pokrenuta sa ciljem da se sagledaju kratkoročni i dugoročni koraci koje bi trebalo preduzeti u reformi politike Evropske unije i njenih institucije. U martu 2019. godine francuski predsednik Emanuel Makron pokrenuo je ideju o stvaranju konferencije za Evropu kako bi se predložile sve nužne promene koje su potrebne evropskom projektu.

Nakon održanih izbora za Evropski parlament 2019. godine, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržala je takvu inicijativu i najavila početak Konferencije o budućnosti Evrope za 2020. godinu.

Pandemija COVID-19 odložila je pokretanje do Dana Evrope, 9. maja 2021. Konferencija će trajati godinu dana, do proleća 2022. Ima za cilj raspravu o pitanjima koja su važna građanima EU i utiču na njihov svakodnevni život. To je nova, panevropska inicijativa odozdo prema gore koja ima za cilj da građanima, civilnom društvu i vlastima pruži veću priliku u učestvovanju i kreiranju politika EU.

Evropski parlament, Savet i Evropska komisija obavezali su se da će saslušati Evropljane i da će u okviru svojih nadležnosti pratiti date preporuke. Očekuje se da će do proleća 2022. Konferencija doneti zaključke i dati smernice o budućnosti Evrope.

Povezani članci

Predlog o dijalogu u Narodnoj skupštini: Prva faza pre izbora, druga nakon njih

EWB

Komesar Han u poseti Srbiji

EWB

Ambasadori vodećih zemalja NATO-a u poseti BiH i Srbiji: Aktivna prisutnost EU i NATO važna za stabilnost regiona

EWB