fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

Građani Zapadnog Balkana od jula plaćaju niže cene rominga

Potpisnici regionalnog sporazum o romingu; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

BEOGRAD – Niže cene rominga u regionu građani Zapadnog Balkana moći će da koriste od jula ove godine, rezultat je sporazuma koji su potpisali Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora i Kosovo.

U prvoj fazi cene će biti snižene za gotovo jednu trećinu, a od 2021. godine roming bi trebalo da bude u potpunosti ukinut među državama Zapadnog Balkana. To znači da će građani ovih šest država po istim cenama svuda u regionu razgovarati, slati sms poruke i koristiti internet.

„Ovo potpisivanje je dokaz jake političke volje da se ostvari odvažna regionalna digitalna transformacija. To je jak signal za regionalnu saradnju i evropsku perspektivu”, poručuje evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

Da je ovo zamah regionalnoj saradnji smatra i predsednica Saveta za regionalnu saradnju Maljinda Bregu.

“Ne mogu da nađem bolji pristup regionalnoj saradnji od ovoga. Do poslednjeg trenutka svi smo bili zbunjeni šta će da bude i da li će se desiti, ali zbog političkog liderstva, spremnosti političara širom regiona i uz podršku Evropske komisije zajedno smo uspeli to da ostvarimo”, kaže Bregu.

Potpisivanje regionalnog sporazuma pozdravio je i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

“Konačno lepe vesti. Građani Zapadnog Balkana će od jula meseca plaćati znatno niže cene rominga. Od jula 2021. godine neće biti rominga”, napisao je Han na svom Tviter nalogu.

No, niže cene rominga nisu potpuna novost. Srbija je takav sporazum već imala sa severnom makedonijom, crnom gorom, bosnom i hercegovinom, te će u slučaju ove tri države cene biti niže za 27 odsto u odnosu na postojeće. Za razliku od njih cene usluga u slučaju Albanije, koja je nova potpisnica, iznosiće čak 85 odsto.

Povezani članci

U Beogradu otvoreno Sedište Sekreterijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope

Tanjug

Evropska unija sanira klizište između Mokre Gore i Kremne

EWB

Saobraćajni fakultet uključen u projekat EK o transportu

EWB