fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Gradonačelnici na severu Kosova podneli ostavke

Kosovska Mitrovica; Photo: Wikimedia Commons

KOSOVSKA MITROVICA – Gradonačelnici sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova podneli ostavku na vanrednim skupštinama zakazanim zbog, kako su naveli, “anticivilizacijskih i sramnih mera Prištine”.

Iz Vlade Kosova su za portal gazetaexpress.com izjavili kako nemaju informacije da su gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova podneli ostavke, prenosi Beta.

“Od danas nema prištinskog sistema na severu”, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić, na mirnom protestu u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Objasnio je da odluka o podnošenju ostavke gradonačelnika nije doneta iz hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan žvot srpskog naroda na Kosovu.

Na početku obraćanja Rakić je medije, EU i Prištinu zamolio da ne izvlače iz konteksta ono što se događaja, pokušavajući da ove mirne proteste nazovu drugačijim imenom.

On je naglasio da su potezi Prištine nedemokratski, anticivilizacijski i sramni, kao i da na njih ćuti i dalje međunarodna zajednica.

Pozvao je građane da i sutra dođu na veliki protest, te je kazao da je formiran krizni štab, koji je u 24-očasovnom zasedanju.

Preneo je da su zalihe hrane i svih ostalih potrepština na izmaku.

„Ostaćemo ispred kancelarije Euleksa i nastaviti da se mirno borimo za život“, zaključio je Rakić.

Pompeo: Kosovo da ukine carine; Arifi: Radije će pasti Vlada

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je, tokom sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, pozvao prištinske vlasti da ukinu carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da zajedno sa Beogradom rade na izbegavanju provokacija i deeskalaciji napetosti.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nojert saopštila je Pompeo tokom susreta ponovio “čvrstu američku podršku suverenom, nezavisnom Kosovu, u potpunosti integrisanom u međunarodnu zajednicu”.

Pompeo je, kako se navodi, “ohrabrio Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku za postizanje istorijskog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom u okviru procesa dijaloga uz posredovanje EU”.

“On je pozvao kosovske vlasti da ukinu carine uvedene na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da rade sa Srbijom na izbegavanju provokacija i deeskalaciji napetosti. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije jedini je način za otvaranje puta obe zemlje za buduću intergraciju u zapadnu zajednicu nacija. SAD su spremne da pomognu i podrže strane kako bi došle do rešenja koje je održivo, primenjivo i povećava stabilnost”, navela je Nojertova, prenoseći Pompeove reči.

Savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i predstavnik prištinskih institucija u dijalogu sa Beogradom, Avni Arifi, u odgovor na Pompeovu izjavu rekao je da odluka o carinama neće biti povučena.

“Ne, nećemo povući odluku. Vlada će radije pasti nego što bi povukla odluku o povećanju carina na 100 posto”, rekao je Arifi.

Povezani članci

Ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske: Obnoviti dijalog Beograda i Prištine

EWB

Vučić i Tači o sveobuhvatnom rešenju i postignutom do sada

EWB

Borelj očekuje brz nastavak dijaloga nakon formiranja kosovske vlade

Tanjug