fbpx
European Western Balkans
Region

Grčki parlament ratifikovao Prespanski sporazum sa Makedonijom

Zoran Zaev i Aleksis Cipras; Foto: Vlada Republike Makedonije

ATINA – Grčki parlament ratifikovao je danas, sa tesnom većinom, od 153 glasa „za“ prema 146 „protiv“ i jedan uzdržan, Sporazum iz Prespe koji je Atina potpisala sa Skopljem prošle godine o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija.

Za ratifikaciju Prespanskog sporazuma o rešavanju decenijskog spora između Makedonije i Grčke glasali su svi 145 poslanika iz vladajuće SIRIZA, sedam nezavisnih poslanika i jedan poslanik iz redova opozicione stranke Nezavisni Grci.

Osam poslanika koji su, pored poslanika iz vladajuće SIRIZA, podržali ratifikaciju Prespanskog sporazuma su: predsednik Demokratske levice Tanasis Teohraopulos, koji je bio izbačen iz koalicije Demokratske alijanse, a sada je nezavisni poslanik, Spiros Danelis koji je bio izbačen iz stranke Reka, Stavros Teodorakis, Jorgos Mavrotas i Spiros Likudis koji su nakon raspada poslaničke Reka oficijalno postali nezavisni poslanici, ministarka za turizam Elena Kundura koja je sada bivša članica stranke Nezavisni Grci, zamenica ministra za civilnu zaštitu Katerina Papakosta i Tanasis Paphristopulos iz stranke Nezavisni Grci. Glasanje se odvijalo pojedinačnom prozivkom svih poslanika u grčkom parlamentu.

Nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu, premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu ostaje da ubedi većinu poslanika da ratifikuju protokol o pristupanju Makedonije u NATO, čime se u potpunosti završava formalno pravna procedura implementacije ovog sporazuma.

Ratifikacijom protokola o pristupanju Makedonije NATO u grčkom parlamentu oficijalno stupa na snagu novo ustavno ime države Republika Severna Makedonija i otklanja se najveća barijera na putu Makedonije za učlanjenje u NATO od 2008. godine.

Na samitu NATO u Bukureštu u 2008. godini Makedonija nije uspela da postane članica ove organizacije zajedno sa Hrvatskom i Albanijom upravo zbog nerešenog spora oko imena sa Republikom Grčkom.

Povezani članci

Za prekogranične projekte 17,2 miliona evra

EWB

2BS Forum: Ulazak CG u NATO značajan za Crnu Goru i region

EWB

Deklaracija iz Bukurešta: Podrška putu Srbije ka EU

EWB