fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Vesti

GRECO: Srbija da u potpunosti primeni svih trinaest preporuka

STRAZBUR – Grupa država protiv korupcije (GRECO) je u svom izveštaju istakla da Srbija nije na zadovoljavajućem nivou u implementaciji svih trinaeset preporuka tog tela. U izveštaju se navodi da je Srbija samo parcijalno implementirala deset preporuka, dok tri uopšte nije, što predstavlja izvesni napredak u odnosu na 2017. godinu.

Izveštaj koji je usvojen marta 2019. godine bavi se korupcijom u parlamentu, sudija i tužioca, a usvaja ga GRECO , telo sastavljeno od 49 država koje je Savet Evrope osnovao 1999. godine da vrši monitoring antikorupcijskih standarda u državama. Trinaest preporuka koje su date srpskim vlastima, prvi put su usvojene 2015, a prošle godine je u izveštaju tog tela zaključeno da Srbija nije primenila nijednu od tih 13 preporuka.

U ovogodišnjem izveštaju se navodi da iako u pogledu rada parlamenta ima određenog napretka, potrebno je da se poboljša čitav proces donošenja zakona, naročito u pogledu transparentnosti i izbegavanja hitnog postupka prilikom zakonodavnog procesa. Navodi se i da Zakon o lobiranju predstavlja bitan korak, i da “ako bude implementiran kao što je predviđeno, ovaj zakon će biti korak unapred u povećanju transparentnostni kontakata poslanika i lobista”.

Kada su u pitanju sudije i tužioci, GRECO izveštaj navodi da su ustavne reforme u toku, ali da postoji zabrinutost zbog načina konsultacija sa različitim nevladinim orgnaizacijama.

“GRECO je zabrinut zbog lošeg okruženja u kome se odvija proces konsultacija sa različitim nevladinim orgnizacijama, uključujući i Udruženje sudija i Udruženje tužilaca, koji su se povukli iz procesa, ali i zbog kritike ne samo ovih organizacija već i Konsultativnog veća evropskih sudija, o nekim aspektima ustavnih amandmana”, navodi se u izveštaju i ohrabruje se da svi ustavni amandmani imaju najširu moguću podršku i da budu u skladu sa preporukama iz izveštaja.

Na kraju, što se tiče nacrta Zakona o sprečavanju korupcije, izveštaj navodi da je od “imperativnog značaja” promena odredbi koje se tiču konflikta interesa koji se odnose na poslanike, sudije i tužioce. Međutim, iako GRECO pozdravlja razvoj nacrta, on ne može da da ocenu napretka, te požuruje srpske vlasti sa njegovim usvajanjem uz određene izmene.

Povezani članci

Miščević odbacila tvrdnje da je Pregovarački tim drastično smanjen

EWB

Šef delegacije EP za posmatranje izbora: Razmotrićemo sve aspekte izbornog procesa

EWB

[FOTO] Evropska izborna noć

EWB