fbpx
European Western Balkans
Politika

GREKO: Srbija samo delimično primenila preporuke za borbu protiv korupcije

Savet Evrope; Foto: CoE

STRAZBUR –  Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO) saopštila je danas da je Srbija na zadovoljavajući način sprovela samo dve od 13 preporuka datih još 2015. godine, pa je situaciju u Srbiji ocenila kao “globalno nezadovoljavajuću” u drugom izveštaju o usklađenosti, prenosi FoNet.

“Deset preporuka je samo delimično sprovedeno, dok preporuka o usvajanju kodeksa ponašanja za narodne poslanike uopšte nije sprovedena”, upozorio je GRECO, antikorupcijsko telo Saveta Evrope, uz napomenu da bi usvajanje tog kodeksa trebalo da ostane prioritet.

U izveštaju se skreće pažnja na to da činjenica da su ustavne reforme u Srbiji još u toku i dalje predstavlja prepreku za sprovođenje niza preporuka GRECO koje se tiču sudija i tužilaca.

“GRECO je veoma zabrinut zbog prilično zatrovanog okruženja u kojem se odvijao proces konsultacija o ustavnim amandmanima, iz koga su se brojne nevladine organizacije povukle, uključujući Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije”, konstatuje to antikoripcijsko telo i ohrabruje vlasti u Srbiji da ne štede napore kako bi osigurali da amandmani dobiju najširu moguću podršku i da budu u skladu sa preporukama GRECO, posebno u pogledu sastava Visokog saveta sudstva.

S druge strane, ocenjuju da je napravljen korak napred usvajanjem novog Zakona o lobiranju, kao i da je transparentnost procesa izrade zakona dodatno poboljšana. GRECO pozdravlja i usvajanje novog Zakon o sprečavanju korupcije, iako primećuje i nedostatke u tom propisu.

“Njime se unapređuju pravila o sukobu interesa i pružaju se adekvatne garancije nezavisnosti Agencije za sprečavanje korupcije, kao i proširenje njenih nadležnosti u smislu sprečavanja i rešavanja o sukobu interesa, ali ne postoje jasni kriterijumi za omogućavanje ili ograničavanje nosilaca javnih funkcija u obavljanju poslovne aktivnosti”, naglašava GRECO.

To telo upozorilo je da nosioci javne funkcije i dalje imaju puno diskreciono pravo da prijave ili ne prijave delove svoje imovine, da se neke vrste imovine nosilaca javnih funkcija javno ne objavljuju, kao i da je maksimalni nivo novčanih kazni zbog kršenja zakona (prekršaji) i dalje je nizak.

Propust nosilaca javnih funkcija da prijave prihod ili davanje lažnih informacija u vezi sa prihodima nije kvalifikovan kao krivično delo, navodi se u izveštaju i dodaje da je to razlog zbog koga je GRECO zaključio da je ta preporuka samo delimično sprovedena.

GRECO u zaključku navodi da prepoznaje napore koje su vlasti u Srbiji preduzele od privremenog izveštaja 2019. godine ali da, kako je značajna većina preporuka i dalje delimično sprovedena, nema drugog izbora nego da situaciju smatra “globalno nezadovoljavajućom” i da zatraži od šefa delegacije Srbije da izvesti o napretku u primeni nerešenih preporuka do 31. oktobra 2021. godine.

Kako je ranije objavio portal European Western Balkans, na zvaničnoj internet stranici GREKO-a, izveštaj o Srbiji imao je status „poverljivo“ i nije bio dostupan javnosti. Kako bi postao javan, potrebno je bilo da njegovo objavljivanje dozvoli vlada Srbije, u skladu sa važećim porcedurama GREKO-a.

Povezani članci

Dašić: „Vašingtonski sporazum“ nije mrtav, SAD ne podržava promene granica

EWB SCREENING

Spremni za pet, očekujemo otvaranje najmanje tri poglavlja

EWB

Bogovič: Napredak Srbije uz reforme i smanjenje emigracije

EWB