fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Grenel: Kosovo i Srbija zaslužuju ekonomsku normalizaciju, politiku treba ostaviti po strani

Grenel u poseti Beogradu; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

VAŠINGTON – Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel izjavio je da ljudi na Kosovu i u Srbiji zaslužuju ekonomsku normalizaciju i šansu za ekonomski napredak, kao i da politiku treba ostaviti po strani, prenosi N1. 

“Danas sam fokusiran na mlade ljude koji žele karijeru, dobar posao i vezu sa Zapadpm. Čuo sam vas. Zalagaću se jako za vas”, napisao je Grenel na Tviteru, dodajući da bi politiku trebalo ostaviti po strani.

Predsednik Kosova Hašim Tači ohrabrio je kosovsku delegaciju da preduzme smele korake ka miru, priznanju i ekonomskom razvoju.

“Podravljam rukovodstvo Bele kuće, američkog predsednika Donalda Trampa i ambasadora Ričarda Grenela što su ponovo okupili Kosovo i Srbiju u potrazi za mirovnim sporazumom”, rekao je Tači.

Vučić: Daćemo sve od sebe da postignemo kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči sastanka u Beloj kući poručio je da razgovori neće biti laki, ali da će delegacija Srbije dati sve od sebe da postigne kompromis po važećim ekonomskim pitanjima.

“Želimo mir, želimo stabilnost, želimo napredak Beograda, Prištine i celog našeg regiona i pre svega moraćemo da brinemo o našem narodu na Kosovu”, rekao je Vučić.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Deklaraciju o podršci aktivnostima predsednika koje se odnose na razgovore sa predstavnicima Prištine, navodi se u saopštenju Vlade.

“Usvojenom Deklaracijom vlada podržava aktivnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića povodom predstojećih razgovora Beograda i Prištine, 3. i 4. septembra”, navodi se u saopštenju.

Iz vlade su dodali da su svi članovi vlade zauzeli jedinstven stav da je dosadašnje delovanja predsednika Republika na najbolji način usmereno ka zaštiti interesa Srbije na Kosovu, i da se od predstojećih pregovora, pre svega, očekuje napredak u vezi sa otvorenim ekonomskim pitanjima.

U Vašingtonu u četvrtak uveče počinje dvodnevni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, u sklopu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, na kom će se, kako je najavljeno, razgovarati o ekonomskim temama.

Povezani članci

Arifi: Srbija da sprovede sporazume, Kozarev: Priština sahranjuje dijalog

EWB

Vlada Kosova usvojila plan za sprovođenje Vašingtonskog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije

EWB

Mekalister: Za rešenje pitanja Kosova potrebni saglasnost i EU i Saveta bezbednosti

EWB