fbpx
European Western Balkans
Politika

Grenel: Lažna vest je da su SAD otvorene za pregovore o razmeni teritorija

Grenel u poseti Beogradu; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

BERLIN – Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine i ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel demantovao je vest da su Sjedinjene Američke Države i dalje otvorene za pregovore o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, koju je objavio EUobserver.

“To je lažna vest”, napisao je Grenel na Tviteru. “Niste nas pozvali niti nam pisali da se raspitate. Ja sam za to da se strane dogovore i koncentrisan sam na ekonomski razvoj, a ne na politiku”.

EUobserver objavio je 18. februara tekst pod naslovom “SAD i dalje otvorene za razmenu teritorija između Srbije i Kosova”, pozivajući se na izjavu specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera od 17. februara o tome da je na Kosovu i Srbiji da uspostave parametre u dijalogu.

Palmer tada nije odgovorio na pitanje novinara o tome da li je pozicija SAD suprotna stavu Nemačke da bi eventualna razmena teritorija mogla da destabilizuje region.

Na jesen prošle godine, SAD je svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu usmerila na dva paralelna koloseka. Stejt department imenovao je u septembru 2019. Metjua Palmera kao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. U oktobru 2019, ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel postavljen je za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za odnose Beograda i Prištine.

Povezani članci

Bilčik: RT nije medij, već ruska ratna propaganda

EWB

“Koja je uloga i značaj think tank organizacija danas?”

EWB

Sutra sastanak vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta, tema mediji

EWB