fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Grenel podržava potpuno ukidanje taksi u najkraćem mogućem roku

Grenel u poseti Beogradu; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

VAŠINGTON – Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel pozdravio je stav Isa Mustafe, predsednika Demokratskog Saveza Kosova (SDK), jedne od dve vladajuće stranke na Kosovu, koji je pozvao poslanike u Skupštini da podrže vladu na vanrednoj sednici pre ukidanja carina na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Isa Mustafa je hrabar lider. Ukidanje taksi sutra bio bi sjajan početak za puno veći napredak – i kretao bi se brzo. Ali ekonomski razvoj ne može da napreduje dok se takse ne ukinu“, napisao je Grenel na Tviteru.

Prošle nedelje, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će njegova vlada delimično ukinuti stopostotne takse koje su uvedene na uvoz robe iz Bosne i Srbije 15. marta.

Mustafa, čija je stranka deo vladajuće koalicije, kasnije je napisao da su SAD najsnažniji saveznik Kosova i zahtev za odricanjem od taksi treba da bude uvažen, dodajući da DSK u potpunosti podržava ukidanje taksi.

„Niko ne veruje da je bilo koja od parlamentarnih grupa ili članova Skupštine ili vlade pronašla snažnijeg ili posvećenijeg partnera od Sjedinjenih država za stanje i državnost Kosova. Ili obećavajući put od puta Evropske unije i evroatlantskih integracija“, rekao je Mustafa.

Mustafa je dodao da ako Srbija ne zaustavi kampanju protiv Kosova i nastavi da primenjuje trgovinske i ekonomske barijere, DSK ostaje posvećena primeni reciprociteta u roku koji će odrediti Vlada u dogovoru sa SAD i EU.

Vučić na sastanku sa Specijalnim izaslanikom Palmerom u Vašingtonu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je u nedelju na svom Instagram nalogu da se u Vašingtonu sastao sa izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, gde učestvuje na godišnjoj američko-izraelskog odbora za odnose sa javnošću (AIPAC).

Vučić je rekao da je imao dobar sastanak sa Palmerom, dodajući da su razgovarali o pitanjima od značaja za region.

Prema Vučićevim rečima, Palmer deli mišljenje Ričarda Grenela o taksama koje je kosovska vlada uvela na robu iz Srbije.

„Zahvaljujem obojici na otvorenosti i iskrenosti. Smatraju da je važno ukinuti takse kako bismo mogli razgovarati o fundamentalnim pitanjima. Ne može biti fundamentalnih političkih razgovora Beograda i Prištine pre ukidanja taksi“, rekao je Vučić.

Povezani članci

Zaev: Dajemo podršku pozitivnom rešenju po pitanju Kosova

EWB

Fabrici: Beograd i Priština da se dogovore, bez uplitanja spolja

EWB

Biber: EU predugo verovala da bi Vučić mogao da potpiše sporazum sa Kosovom koji uključuje neku formu priznanja

EWB