fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Grenel: SAD će ispuniti obećanja data Beogradu i Prištini, usmereni smo na ekonomski razvoj regiona

Specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić; foto: FoNet

BEOGRAD – Sjedinjene Američke Države ozbiljne su u nameri da ispune obećanja prema Beogradu i Prištini i da ih pretvore u nova radna mesta, izjavio je danas u Beogradu specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel, prenosi dnevni list Danas. 

„Hoćemo da ispunimo obećanja koja smo ranije dali zvaničnicima Srbije, ne želimo samo da se bavimo rečima nego da se usmerimo na ekonomski razvoj u korist naroda“, rekao je Grenel.

Posle sastanka predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, i delegacije vlade SAD koju predvodi izvršni direktor američke korporacije za međunarodni razvoj (DFC) Adam Boler, Grenel je kazao da je simbolika važna, ali da ona ne donosi hranu.

„Mnogo je obećanja dato narodu Srbije tokom godina, nadam se da nas držite za reč, ne samo za sporazum od 4. septembra u Beloj kući, nego i za prethodna tri sporazuma (o autoputu, železnici, i aviosabraćaju)”, naveo je Grenel.

Grenel je dodao i da je predsednik Donald Trampa rešen da dođe u Beograd

„Izrazio je želju da dođe, ali nemam datum. Vučić je predsedniku Trampu ponudio veliku viziju o tome šta može da očekuje od dolaska u Beograd”, izjavio je on.

Ana Brnabić i Adam Boler su posle sastanka potpisali zajedničku izjavu o saradnji i simbolično otvorili kancelariju DFC u Beogradu.

Boler je na konferenciji za novinare rekao da vašingtonski sporazum nije samo istorijski, nego znak da region neće ostati zarobljen u prošlosti već da će gledati u budućnost.

„Verujemo u snagu regiona, otvaranje kancelarije DFC nije simbolično, ona će ostati tu, stalnog je karaktera i pokazuje našu zainteresovanost za ekonomski razvoj regiona“, kazao je Boler, dodajući da su se lideri Srbija i Kosova opredelili za poslove i stvaranje radnih mesta, a ne za linije razdvajanja iz prošlosti.

Vučić: Zemlja u koju Amerikanci hoće da investiraju, ima budućnost

Nakon sastanka sa američkom delegacijom predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija odškrinula vrata starih prijateljstava sa SAD, posle sporazuma u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima ti razgovori nisu bili laku, ali će se Srbija truditi da ispuni sve obaveze iz tog sporazuma.

Kako je naglasio, ideja Srbije je da razvije ekonomske odnose sa partnerima na Zapadnom Balkanu, a koristi od poslednjih sporazuma imaće i srpski i albanski narod.

„Želimo da imamo četiri velike slobode, slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala. To će promeniti atmosferu u regionu i unaprediti živote ljudi“, ocenio je predsednik Srbije.

Dolazak DFC u Beograd Vučić je ocenio kao dobar signal za Srbiju.

„Što se tiče dolaska DFC u Beograd, i kad ostavimo po strani simbolički značaj, tamo gde oni dođu i gde Amerikanci hoće da investiraju, tamo ima budućnosti. To su dobri signali i odlični simboli za takvu zemlju“, zaključio je Vučić.

Nakon posete Prištini, delegacija vlade Sjedinjenih Američkih Država je došla u Beograd došla radi sprovođenja vašingtonskog dogovora lidera Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Povezani članci

ECFR: Od nastavka dijaloga zavisi stabilnost regiona

EWB

Borelj: EU mora više da se angažuje u posredovanju između Beograda i Prištine

Tanjug

Tači: Započeti rad na formiranju ZSO

EWB