fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Grenel: SAD fokusirane na ekonomiju, politika je evropsko pitanje

Grenel u poseti Beogradu; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države fokusirane su na ekonomiju, dok je politika evropsko pitanje i biće naredna faza dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, izjavio je Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za Dijalog Beograda i Prištine, prenosi KoSSev. 

“Politika SAD bila je da suspenduje našu podršku sve dok je Kosovo sprovodilo poliitku kojom je samo nanosilo štetu. Ne treba pretpostavljati da ćemo mi uvek ispisivati prazne čekove. Ne znam koliko puta to moram da kažem, ali bio sam savršeno jasan prema svima koji su uključeni u ovo, da mi, SAD, čvrsto stojima na tome da ćemo ovaj dvadesetogodišnji konflikt između Kosova i Srbije rešiti samo kroz ekonomski normalizaciju, radna mesta za mlade i razvoj ekonomije”, rekao je Grenel.

Grenel je rekao da je o svojoj viziji o dijalogu “u dve faze” razgovarao sa francuskim i nemačkim savetnikom.

“Prvi korak je ekonomska normalizacija. SAD su fokusirane na ekonomiju. Sva politička pitanja su evropska pitanja. Ona dolazi kao druga faza. Vizija koju delimo sa Francuzima i Nemcima jeste ta da nećete biti uspešni u političkim stvarima bez stvaranja radnih mesta za mlade i stvaranja ekonomske normalizacije”, rekao je Grenel.

On je istakao da drugi korak neće započeti sve dok prvi ne bude bio uspešan, a da su SAD Francuskoj i Nemačkoj jasno stavile do znanja da čim bude ekonomija počela da se oporavlja, čim se budu postigli sporazumi o vazdušnom, železničkom i kopnenom prevozu, čim se bude videlo da privredna društva rastu, onda će Evropljanima biti lakše u političkim pitanjima.

Grenel se osvrnuo i na predstojeći susret kosovskih i srpskih zvaničnika 27. juna, kao i da predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp neće prisustvovati tom sastanku.

Grenel: Razmena teritorija Boltonova samostalna politika, ne Trampova

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore između Kosova i Srbije, okrivio je bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, za to što je konstantno u situaciji da negira glasine o razmeni teritorija.

“Konstantno se borim protiv te glasine o razmeni teritorija između Kosova i Srbije. To nije Trampova politike, ali kada dovoljno istražite, obe strane kažu, pa to je ono što je Bolton rekao,” izjavio je Grenel za FoxNews. 

Ponovio je da će se predstavnici srpske i kosovske delegacije okupiti sledeće nedelje u Vašingtonu kako bi razgovarali o istorijskom pomaku i dogovoru.

Džon Bolton prošlog avgusta izjavio je da razmena teritorija ne predstavlja više “crvenu liniju” za Sjedinjene Države, što se široko tumačilo kao promena stava Sjedinjenih Država o konačnom rešenju kosovskog pitanja.

 

Povezani članci

Les: Strah od podele Kosova neosnovan

EWB

Grenel podržava potpuno ukidanje taksi u najkraćem mogućem roku

EWB

Lajčak i Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga

EWB