fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Grenel se odvojeno sastao sa Vučićem i Tačijem u Minhenu

Ričard Grenel; Foto: Wikimedia Commons

MINHEN – Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, sastao se odvojeno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, prenosi N1.

Specijalni izaslanik Ričard Grenel izjavio je da je postignut određeni napredak u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, ali da su obe strane zainteresovane samo za regulisanje ekonomskih odnosa.

„Ono što sam saznao u razgovoru sa obe strane i privatnim sektorom, a moj prvi sastanak je bio sa predstavnicima poslovne zajednice, jeste da oni zaista samo žele normalizaciju na ekonomskom planu”, rekao je Grenel.

On je naglasio da su obe strane bliže u pokušaju normalizacije svih odnosa, dodajući da Trampova administracija u „svom tipičnom stilu“ pokušava približiti dve strane ka pomirenju, a da im ne nameće američke ideje.

Tači: Grenel je uneo novi dinamiku u dijalog

Predsednik Kosova Hašim Tači na svom Tviter nalogu napisao je da je dijalog između Kosova i Srbije poprimio novu dinamiku i zahvalio SAD na angažovanju i imenovanju ambasadora Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika predsednika Donalda Trampa.

„Preći ćemo na nove sporazume koji slede nakon leta Priština – Beograd. Imaćemo i nove angažmane za železnicu. Radićemo kao institucije da postignemo konačni dogovor kao dve nezavisne države. Činjenica je da se kroz dinamiku koju podržavaju SAD događaju stvari koje se nisu mogle zamisliti pre dve decenije”, istakao je Tači.

Prema pisanju RTKLive Tači se kritički obratio Evropskoj uniji zbog neodobravanja vizne liberalizacije za Kosovo.

„Kosovo se oseća razočarano i izdano od strane EU jer je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze i nema viznu liberalizaciju. Evropska unija nema političku odluku zbog nedostatka jedinstva među državama članicama EU“, rekao je Tači.

Vučić: SAD insistiraju na hitnom ukidanju prištinskih taksi

Nakon sastanka sa Ričardom Grenelom, Vučić je rekao da SAD veoma snažno i odlučno insistiraju na hitnom ukidanju prištinskih taksi na srpsku robu.

„Činjenica da Amerikaci veoma snažno i čvrsto insistiraju na tome da se takse ukinu odmah i da se razgovori između nas i Prištine hitno nastave, izuzetno je važna“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u Minhenu potpisati okvirni sporazum o železničkoj liniji između Beograda i Prištine. On je naglasio da je sporazum veoma značajan jer će omogućiti slobodno kretanje ljudi i robe.

Povezani članci

Bolton: Ne isključujemo promenu granica

EWB

Lajčak: Međunarodne organizacije su “oči i uši” na Kosovu

EWB

Stoltenberg: Sastanak u Vašingtonu prvi korak u pravom smeru

EWB