fbpx
European Western Balkans
Politika

Grenel: Ukinuti takse, zaustaviti kampanju povlačenja priznanja Kosova

Grenel u poseti Beogradu; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

BEOGRAD – “Takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine moraju biti ukinute, a kampanja povlačenja priznanja Kosova mora da se zaustavi”, poručio je specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug. Grenel, nakon posete Prištini, danas boravi u Beogradu.

Grenel je istakao da ukidanje taksi i prestanak kampanje za povlačenje priznanja moraju da se dese istovremeno. “Mislim da će se to desiti uskoro”, ocenio je Grenel, navodeći da poslovna zajednica i građani to žele.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je da ne prihvata povlačenje jednakosti između nelegalnog uvođenja taksi na srpsku robu i kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. “Imamo državni stav po pitanju nezavisnosti Kosova, koji se razlikuje od stava Sjedinjenih Američkih Država i Prištine. Oni žele što više priznanja, mi ne želimo i naš posao je da radimo na tome”, rekao je Vučić.

Ovo je druga poseta Grenela Beogradu od kada je u oktobru imenovan za specijalnog Trampovog izaslanika za odnose Beograda i Prištine. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Povezani članci

Sedma sednica POSP EU-Srbija: Vidan napredak Srbije ali i brojni izazovi

Katarina Anđelković

Vlasti i opozicija u sporu oko uključenosti Srbije u nabavku vakcine protiv COVID-19

EWB

Srbija „uknjižila“ prve poene među evroskepticima

EWB