fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Grenel za “blisku i brzu” saradnju Beograda i Prištine

Ričard Grenel i Aleksandar Vučić; Foto: Predsedništvo Srbije

BEOGRAD – Beograd i Priština će morati blisko i brzo da sarađuju, gledajući u budućnost, poručio Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa, tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi se u saopštenju Predsedništva.

„Snažno uverenje Trampove administracije jeste da ekonomski razvoj, kreiranje novih radnih mesta i povećanje prilika u oblasti trgovine predstavljaju ključni deo za obezbeđivanje trajnog mira“, rekao je Grenel.

On je istakao  da je cilj dovesti američke partnere Srbiju i Kosovo do sveobuhvatnog rešenja kako bi se razrešile tačke sukoba u regionu.

Kako prenosi Bloomberg Ričard Grenel dobio je pun mandat američkog predsednika kako bi se što pre postigao sporazum.

„Grenel je rekao da je spor između dva suseda hitan slučaj koji bi trebalo da bude rešen u roku od nekoliko meseci“, piše Bloomberg.

Kako je navedeno, dolazak američkog specijalnog izaslanika moglo bi da znači korak napred, s obzirom na to da EU već godinama posreduje u raspravama između dve strane.

Iz Predsedništva saopštavaju da je predsednik Aleksandar Vučić naglasio opredeljenost Srbije za rešavanje odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je današnji sastanak bio sveobuhvatan i konstruktivan, ali da će predsednik Vučić detaljnije u javnosti govoriti o sastanku u narednim danima.

Povezani članci

Pompeo: Srbija i Kosovo da izbegavaju provokacije koje podrivaju proces normalizacije

EWB

Američki senatori u Beogradu: Potrebni nastavak dijaloga sa Prištinom i kompromis

Agencije

Razgovori Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, ne o statusu Kosova

EWB