Grlić Radman – Zapadni Balkan jedan od prioriteta hrvatskog predsedavanja EU

EU2020HR; Foto: Senat.me

ZAGREB – Jugoistok Evrope jedan je od prioriteta hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini naredne godine, jer te zemlje zaslužuju evropsku budućnost, izjavio je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

On je istakao da Hrvatska zemljama u regionu mora pružiti ruku, a podržavanje hrvatskog susedstva ujedno garantuje i bezbednost Hrvatske.

Na taj način Grlić Radman je odgovorio na pitanje novinara o izjavi predsedničkog kandidata Miroslava Škore, koji smatra da nije dobro da Hrvatska tokom predsedavanja Unijom u fokus stavlja Zapadni Balkan.

Škoro je rekao da Hrvatska to predsedavanje treba da iskoristi za sopstvene interese.

“Hrvatska je od 1. januara je neutralna u smislu samog predsedavanja, što znači da je odgovorna za sve zemlje članice i da mora slušati šta te zemlje govore, mora voditi politiku konsenzusa. A jugoistok Evrope jeste jedan od prioriteta”, rekao je Grlić Radman, ističući da je to “evropska tema”.

Podsetio je da je Zagreb od samog početka zagovarao otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da nažalost nekoliko zemljama nije za to imalo sluha.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske i premijer Andrej Plenković imali su danas radni sastanak sa ambasadorima i stalnim predstavnicima Hrvatske u okviru aktivnosti u državama članicama EU tokom hrvatskog predsedavanja.