fbpx
European Western Balkans
Politika

Grošelj: Srbija propustila šansu da pokaže da je deo evropske porodice

Evropski poslanik Klemen Grošelj; Foto: Evropska unija

BEOGRAD –  Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je u intervjuu za Nova.rs da Srbija mora jasno da izabere da li je za evropske vrednosti i Evropsku uniju ili za savez sa Rusijom. On je dodao da se od zemlje kandidata za članstvo u EU očekuje da se pridruži sankcijama toj zemlji, jer neusklađivanje sa stavom te zajednice dovodi u pitanje iskrenost evropskih integracija naše zemlje.

Prema njegovim rečima, vreme sedenja „na dve stolice“ je završeno i Srbija će morati da odluči da li je deo demokratskog sveta i potencijalna zemlja članica EU ili joj je važnije udovoljavanje Rusiji i njenom predsedniku Putinu.

“Od zemlje kandidata za članstvo u EU se očekuje da se pridruže tome, iako nije formalno vezana. U ovakvim situacijama, kad EU uvodi sankcije koje će imati negativan uticaj na nju samu, a koje služe odbrani fundamentalnih vrednosti i principa na kojima se bazira EU i demokratija, zemlja kandidat bi trebala tome da se pridruži”, rekao je Grošelj.

Govoreći o posledicama po EU integracije zbog odbijanja da se usaglasi sa ZSBP EU, Grošelj je ocenio da je Srbija propustila šansu da pokaže “da je deo evropske porodice dmeokratskih naroda, jer su u pitanju najbitnije vrednosti i principi, ne samo EU, nego evropskog bezbednosnog poretka”.

“Sa strane EU, tu nema odustajanja što se vidi u opsegu i u ozbiljnosti sankcija koje su uvedene Rusiji. Srbija je tu izabrala poziciju koja je ne svrstava među zemlje sa jasnom pozicijom po pitanju odnosa o ruskoj agresiji i to će imati političke i druge konsekvence za nju i njenu poziciju unutar EU. Srbija će morat da odluči šta je njen spoljnopolitički prioritet članstvo u EU i evropski put ili prijateljstvo sa Rusijom, koja je pokrenula agresiju prema susednoj Ukrajini”, rekao je Grošelj.

Povezani članci

Sedma sednica POSP EU-Srbija: Vidan napredak Srbije ali i brojni izazovi

Katarina Anđelković

Posrednici iz EP održali tri sastanka sa Dačićem, neslaganja oko dokumenta o izbornim uslovima

EWB

Evropski parlament: Vlade u regionu da pojačaju napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

EWB