fbpx
European Western Balkans
Društvo

Grubješić: Cilj samita u Sloveniji bio da se region “umiri”, reforme bitne zbog nas

Suzana Grubješić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Mnogi su svedočili o “međusobnom foliranju” Evropske unije i Zapadnog Balkana po principu “samo se vi pretvarajte i mi ćemo da se pretvaramo“, izjavila je u intervjuu FoNetu potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić, koja na to nije obraćala previše pažnje, jer zna da je “Srbiji najbolje mesto upravo u EU“.

Upitana koliko su partneri na obe strane iskreni kada je reč o propirešnju EU, ona je u serijalu Kvaka 23 prepričala da je i njoj “jedan od zvaničnika rekao da je to politika blef na blef, da oni blefiraju da će da nas prime, a mi da blefiramo da ćemo da uđemo“.

Ističući da bi Srbija, uprkos tome, trebalo da uradi sve da bi bila spremna za članstvo, Grubješić je u razgovoru sa Zoranom Sekulićem ocenila da nedavnim samitom EU i Zapadnog Balkana svi mogu da budu pomalo zadovoljni i pomalo nezadovoljni.

Napomenula je da svrha tog skupa i nije bila da se napravi neki prodor u procesu proširenja, već da se region umiri i da mu se opet potvrdi evropska perspektiva. Nema, međutim, potrebe da se to ponovo potvrđuje, dovoljno je što je jednom potvrđeno, nego je vreme da se pređe sa reči na dela, poručila je Grubješić, ali za to nema spremnosti.

Ona je uverena da čak ni šampioni reformi u ovom trenutku, a koliko će trajati ovaj trenutak to niko ne zna, ne bi mogli da otvore briselska vrata. Prema njenom viđenju, “ima nešto u tome što EU ne može iznutra da se reformiše i iznutra konsoliduje, kako bi bila spremna da primi nove članice, što traje već neko vreme, nije od juče“.

Zato bi, kako je istakla, reforme koje garantuju bolji život građana trebalo da budu naše vlasništvo, a ne vlasništvo Brisela. “Nažalost, stvari se komplikuju, ono što je važilo pre 10 ili 15 godina više apsolutno ne važi, sve se promenilo“, predočila je Grubješić i objasnila da zemlje poput Nemačke, Francuske, Holandije ili Danske ne veruju u postavljanje rokova za članstvo zato što misle da bi za EU to bila obaveza.

S druge strane, kako je naglasila, mi upravo želimo rok da bismo znali koje su obaveze i tako dobili podsticaj reformama, pa kad uradimo sve do tog roka, da onda i Evropska komisija i zemlje članice ispune obećanje.

“Do sada se nismo sreli ni na pola puta, nit’ smo mi ispunili sve obaveze, niti oni imaju nameru da ispune obećanja. Mi smo sada, čitav region, u tom međuprostoru i međuvremenu, još se mrcvarimo s ovom tranzicijom koja nikako da se završi“, rekla je Grubješić.

Apetit za proširenje je opao, ali je i apetit za pristupanje takođe opao, entuzijazam je splasnuo, nema tu nikakve dileme, konstatovala je ona i dodala da “jedino neka dobra vest iz Brisela može opet da podigne i entuzijazam i optimizam“.

“Pošto stalno govore da su umorni od proširenja, što slušam već 15 godina, izgleda da smo se i mi malo umorili od pristupanja. Ta dva umora su se srela, što nije dobro“, upozorila je Grubješić.

U kontekstu ocena da je samit u Sloveniji pokazao da je stabilokratija opet pobedila demokratiju, ona je potvrdila da “Evropi jeste jako bitna stabilnost i da mnogo češće može da se pročita o potrebi mirnog, stabilnog Zapadnog Balkana, nego o potrebi demokratskog Zapadnog Balkana, i to iz prostog razloga što oni ne žive ovde“.

“Naše potrebe se u tom smislu verovatno razlikuju od evropskih potreba“, procenila je Grubješić i objasnila da je “za njih miran i stabilan Zapadni Balkan da sa susedima živimo u miru, možda ne u ljubavi, ali u miru, da preterano ne talasamo i oni će biti zadovoljni“.

Prema njenom uverenju, “to govori mnogo više o njima i o njihovom pogledu, nego o nama odavde i o našem pogledu“. Ona nije preterano sigurna da će i Srbiji pomoći geopolitika, kao što je svojevremeno pomogla istočnim i centralnoevropskim zemljama tokom velikog proširenja, jer ne veruje da postoji neki veliki master plan za Zapadni Balkan, ni u Briselu, “nažalost ni u Vašingtonu“.

Verujem, međutim, da će do integracije regiona u EU doći brže nego što očekujemo, ukoliko Vašington u to uloži više napora nego što je dosad ulagao, naglasila je Grubješić.

Upitana o tome što predsednik Srbije pred stranim sagovornicima ponavlja da je zemlja na evropskom putu i da još mnogo mora da uradi u oblasti vladavine prava, dok u svakodnevnom životu “iz ormana stalno ispadaju kosturi raznih afera i skandala“, ona je naglasila da je “vladavina prava bitna zbog nas“.

Kako je obrazložila, zašto bi teme kao što su vladavina prava, jednakost svih pred zakonom, borba protiv kriminala i korupcije ili sloboda medija, “više interesovale Brisel, nego što interesuju nas“.

Ona je potvrdila da je za to uvek potrebna politička volja, jer bez nje “nema ništa“, ali smatra da sada postoji politička volja da se uradi reforma pravosuđa, koja bi “otkočila“ put da se Srbiji otvore jedan ili dva klastera u pristupnim pregovorima.

Povezani članci

EU reformu u Srbiji obeležili nedostatak političke volje i posvećenosti, kažu eksperti

EWB

HRW: U 2019. Srbija ostvarila mali napredak u zaštiti ljudskih prava

EWB

Debata o perspektivama EU integracija na FPN: Politika proširenja nema zamenu

EWB